Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godinu dana od misterioznog nestanka

6 nevjerojatnih teorija zavjera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nedjelju je točno godinu dana od nestanka zrakoplova kompanije Malaysia Airlines na letu MH370. U godinu dana od nestanka tog zrakoplova otvoreno je daleko više pitanja nego što je dobiveno odgovora, a ostaci zrakoplova nisu pronađeni.

Za 239 putnika i članova posade se smatra da su poginuli u zrakoplovnoj nesreći, za koju je službena verzija da se dogodila iz neutvrđenih razloga negdje na Indijskom oceanu, gdje je zrakoplov Boeing 777, kako se vjeruje, pao.

Pročitajte i ovo Nestanak zrakoplova Malaysia Airlinesa - 3 Sve što znamo o tragediji Deset godina od najvećeg misterija zrakoplovstva: Što se dogodilo s 239 osoba? Slika nije dostupna Šef moćne aviokompanije Sumnjiva mu istraga oko nestanka MH370: 'Otkrijte što je bio misteriozan teret!'

Trebao je to biti još jedan rutinski let od Kuala Lumpura do Pekinga, no 8. ožujka let MH370 nestao je s radara kontrole leta, da bi se nekoliko sati kasnije pojavio, tek na trenutak, na nekoliko vojnih radara prije nego li je netragom nestao iznad Andamanovog mora.

Misterij njegovog nestanka još i danas jednako je velik kao i prije godinu dana, a otad je pokrenuta golema potraga na Indijskom oceanum u kojoj sudjeluju Malezija, Kina i Australija, koja predvodi samu operaciju potrage za ostacima nestalog Boeinga i 239 putnika i članova posade.

VIDEO Jedan od najvećih misterija: Zrakoplov namjerno usmjeren prema Antarktiku

Potraga se proteže na području oceana površine desetke tisuća kvadratnih kilometara, a trenutno se pretražuje dno oceana na više od 1.600 kilometara jugozapadno od australskog grada Pertha.

Kako na mnoga ključna pitanja nema nikakvog pravog odgovora ili dokaza, niti ne treba čuditi da su se pojavile raznorazne teorije iz svih kutaka interneta. Za razliku od teorija koje okružuju događaje poput ubojstva Kennedyja ili 9/11 napada na New York i Washington, malo koju od tih teorija se može kategorički osporiti, čak i one koje zvuče suludo.

U nastavku pogledajte najzanimljivije teorije koje je na jedno mjesto okupio Wired pa prosudite sami koja ima najviše, a koja najmanje logike.

Požar u pilotskoj kabini

To je jedna od najčešćih i najvjerojatnijih teorija, koju je ponudio veteran pilot Chris Goodfellow. On je pretpostavio da je požar u pilotskoj kabini natjerao zapovjednika leta da okrene zrakoplov zapadno prema zračnoj pisti Palau Langkawi.

Gubitak komunikacije s pilotskom kabinom sukladan je požaru na elektronici, tvrdi Goodfellow, a posada je više bila orjentirana na upravljanje zrakoplovom nego uspostavu radio komunikacije i pozivu upomoć.

On smatra da su piloti vjerojatno bili svladani dimom u kabini, što je rezultiralo letom na autopilotu još satima, prije nego li je zrakoplov ostao bez goriva i srušio se negdje u Indijskom oceanu.

Ova teroija zvuči logično, ali joj nedostaje još jedna logična stvar - dokazi.

Tim ruskih specijalaca je oteo zrakoplov

Jedan članak u New York Timesu hipotetizira (ili bolje fantazira) da su zrakoplov mogli oteti prerušeni ruski agenti, tako da su provalili u elektroniku zrakoplova, do koje je pristup moguć iz odjeljka prve klase putnika. Na taj način bi dobro uvježban otmičar mogao, u teoriji, početi rastavljati elektroniku zrakoplova i lažirati neke satelitske podatke, koje se kasnije koristilo kao signale u potrazi za nestalim zrakoplovom.

Jeff Wise tvrdi da je zrakoplov sigurno morao skrenuti na sjever, prema azijskom kopnu, prije nego na jug i dublje u Indijski ocean. Prema njemu, cilj je bio Kazahstan, gdje postoje piste i zgrade dovoljno velike za skrivanje Boeinga 777.

Sve što ova teorija predstavlja je dobro istražen materijal koji dokazuje apsolutno ništa.

Lažiran plan leta

Wired je primio email u kojem se tvrdi da je netko oteo zrakoplov i zadržao njegovu lokaciju tajnom lažirajući plan leta s nekontroliranog aerodroma.

Piloti bi tad mogli nastaviti s letom, pretvarajući se da upravljaju manjim poslovnim mlažnjakom te nastaviti do nekog skrivenog aerodroma bez da ih itko prati.

Problem s ovom teorijom je što nije nimalo lako 'sakriti' Boeing 777 i 239 putnika i članova posade od očiju ostatka svijeta.

Oborila ga je američka vojska

Na sredini Indijskog oceana nalazi se atol Diego Garcia, na kojem se pak nalazi američka vojna baza. Ova teorija tvrdi da je avion otet i usmjeren prema tamo u svojevrsnoj misiji kamikaze te da ga je s neba srušilo američko ratno zrakoplovstvo, prije nego što je uspio stići do cilja.

Amerikanci bi tad lažirali satelitske podatke te pokupili sve ostatke zrakoplova kako bi ostavili sudbinu zrakoplova i putnika vječnim misterijem.

Ova teorija je posebno teško zamisliva jer bi čišćenje područja od ostataka zrakoplova bila logistička noćna mora, koja bi zahtjevala puno više ljudstva, a time i pozornosti.

Zrakoplov je u Pakistanu

Rupert Murdoch je iznio hipotezu da su zrakoplov oteli džihadisti kako bi "Kinu bacili u nevolje" te da je zrakoplov mogao sletjeti u Pakistan "poput Bin Laden", što god da to značilo.

Drugi su na to dodali da se oteti veliki i tromi Boeing 777 nakon toga mogao napuniti eksplozivom ili čak nuklearnim oružjem za neki budući napad. Spori putnički zrakoplov, koji se odjednom pojavi na radaru bez plana leta i bilo kakvog logičnog objašnjenja je teško baš pravi kandidat za takav napad iznenađenja.

Natprirodne sile

Šećer na kraju, naravno, jer ova posljednja teorija je ona koju ste čekali. Ona kaže - zrakoplov su s neba "ubrali" izvanzemaljci ili možda neka crvotočina koja ga je poslala nazad u prošlost. Svaka podudarnost s jednom epizodom Zone Sumraka je namjerna? Još luđu teoriju od toga sugerirao je tv voditelj CNN-a Don Lemon, rekavši da je možda zrakoplov progutala crna rupa.

Sve dok potraga za zrakoplovom ne da neke konkretne odgovore i dokaze, svaka od ovih teorija ipak nekako drži vodu, koliko god suluda ili ne ona bila.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene