Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Clan del Golfo

Glavna banda trgovaca droge u Kolumbiji spremna na predaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavna banda trgovaca droge u Kolumbiji, Clan del Golfo koju vodi bivši paravojnik tražen u Sjedinjenim Državama, spremna se predati, rekao je utorak predsjednik Juan Manuel Santos.

U nedjelju je došla obavijest Clana del Golfo kojom navode da se sa svim svojim ljudima spremni predati, rekao je kolumbijski predsjednik, Juan Manuel Santos, u govoru iz predsjedničke palače u Bogoti.

Pročitajte i ovo Ilustracija problemi s drogom u europi "Spuštenih glava i zacakljenih očiju, satima nepomično sjede": Sve je više umrlih od zombi-droge Ilustracija Proširena istraga U Hrvatsku je pokušao prebaciti najmanje 100 kg marihuane: USKOK uhvatio državljana BiH u pokušaju krijumčarenja

Santos je dodao da će ministar pravosuđa Enrique Gil i državni odvjetnik Nestor Martinez proučiti prijedlog te kriminalne organizacije i poduzeti odgovarajuće mjere.

"To će biti predaja pravosuđu, a ne politički pregovori", naglasio je kolumbijski predsjednik.

U priopćenju je državni odvjetnik precizirao da kolektivna predaja kriminalne organizacije nije predviđena u kolumbijskom pravosuđu, ali kada pravosudna procedura bude određena, Clan del Golfo će morati predati svu svoju ilegalnu imovinu, plantaže nedozvoljenih kultura i navesti putanje trgovine.

Bivši paravojnici krajnje desnice su osnovali Clan del Golfo kako bi se borili protiv ljevičarskih gerilaca tijekom oružanog sukoba koji je trajao u Kolumbiji dulje od pola stoljeća.

Većina tih milicija se demobilizirala 2006. tijekom vlade bivšeg predsjednika Alvara Uribea (2002-2010), ali nekoliko šefova i njihovih sljedbenika su se organizirali u bande trgovine drogom.

Clan del Golfo je imao oko 4000 članova, ali nakon velike ofenzive Santosove vlade danas ih ima oko 1800, prema podacima ministarstva obrane.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene