Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gates: 'Turski upad u Irak neće riješiti probleme'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski vojni napad na sjeveru Iraka neće riješiti tamošnje probleme s teroristima, izjavio je američki ministar obrane Robert Gates, pozivajući vladu u Ankari na veće političke i gospodarske inicijative kako bi pridobila pristaše kurdskih pobunjenika.

Govoreći dok turska vojska nastavlja svoj prvi veliki upad u Irak od 2003., Gates je rekao da će trebati širi pristup, istovjetan američkim i koalicijskim naporima u Iraku i Afganistanu, da se iskorijeni potpora za pobunjeničku Radničku partiju Kurdistana (PKK) u sjevernom Iraku. Gates je pozvao Turke da što prije okončaju svoj upad, izvješćuje Associated Press.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Nećemo oklijevati" Amerikanci izveli zračne udare u Iraku, ubrzo stigla i jasna poruka Američka zračna baza Ain al-Asad Napetosti na Bliskom istoku Više raketa i projektila ispaljeno na američku zračnu bazu u Iraku: Ima ranjenih

"Mislim da nam svo naše iskustvo u Iraku i Afganistanu pokazuje da rješavanje terorističkih problema traži operacije snaga sigurenosti, ali također traži i političke i ekonomske inicijative", rekao je Gates novinarima u Australiji, gdje boravi u trodnevnom posjetu.

Gates je istaknuo kako je dosljedna poruka vlade SAD turskoj vladi da vojni napori moraju biti nadopunjeni drugim političkim i gospodarskim pristupom Kurdima.

Dodao je kako SAD nastavlja pružati Turskoj obavještajne informacija za njezine vojne operacije, te istaknuo kako je Turska unaprijed obavijestila SAD i iračku vladu o upadu njezinih snaga na sjever Iraka, u potjeri za gerilcima PKK.

"Što se tiče sadašnje operacije, nadam se da će biti kratka, precizna i uz izbjegavanje gubitka nevinih života, te da će otići najbrže što mogu, čim završe misiju", rekao je Gates.

Irački dužnosnici u subotu su izrazili zabrinutost da će upad turskih snaga destabilizirati sjever Iraka.

Govoreći o drugim temama, Gates je najavio kako će razgovarati sa State Departmentom i drugim dužnosnicima o mogućnosti da se Australiji omogući kupnja najmodernijih američkih lovačkih zrakoplova, Lockheedovih F-22 Raptor, čiju prodaju drugim zemljama zakoni SAD za sada ne dopuštaju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene