Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Summit G8 završio je u petak u Deauvilleu prihvaćanjem izjava o poticanju trajnog, zelenog i uravnoteženog rasta, o Africi i Arapskom proljeću, koje će članice i financijski pomoći kao što su obećale 20 milijardi dolara Tunisu i Egiptu za provedbu reforma, javljaju agencije.


Čelnici industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta na godišnjem skupu u francuskom ljetovalištu utemeljili su partnerstvo sa sjevernom Afrikom i Bliskim istokom i obećali im novac za političke i gospodarske reforme. G8 'izražava snažnu potporu težnjama 'Arapskog proljeća' kao i težnjama iranskog naroda'. Promjene u tim regijama 'povijesne su te imaju potencijal otvaranja vrata preobrazbi nastaloj u srednjoj i istočnoj Europi nakon pada Berlinskog zida', prenosi Reuters.

Banke će provedbu reforma u Tunisu i Egiptu pomoći 's 20 milijardi dolara, od čega 3,5 milijardi dolara Europske investicijske banke za razdoblje 2011.-2013.', navodi se u tekstu. Međunarodni monetarni fond procijenio je financijske potrebe za bliskoistočne i zemlje Sjeverne Afrike koje uvoze naftu na preko 160 milijardi dolara u tri iduće godine. U izvješću za summit MMF je rekao da može priskrbiti 35 milijardi za pomoć stabilizaciji tih gospodarstava, no većinu mora dati međunarodna zajednica.

Svjetska banka u utorak je najavila 6 milijardi dolara pomoći Tunisu i Egiptu. U zajedničkoj deklaraciji, usvojenoj na kraju skupa, G8 je pozvao libijskog vođu Moamera Gadafija da odmah prekine primjenu sile prema civilima i ode s vlasti, piše agencija AFP. Tekstom izjave sudionici osuđuju primjenu sile prema prosvjednicima u Siriji i Jemenu, pozivaju jemenskog predsjednika da se povuče s vlasti, a iranske vlasti da prekinu gušenje oporbe te građanskih i političkih sloboda.

Završna izjava sadrži i preporuke koje su za summit pripremili internetski stručnjaci o potrebi poštivanja sloboda i prava na privatnost. Traže zaštitu intelektualnog vlasništva, kibernetičku sigurnost i zaštitu od kriminala.

U izjavi o globalnom gospodarstvu G8 se obvezuje na "ulaganje napora prema snažnom, trajnom i uravnoteženom rastu s partnerima iz G20 (skupine koja obuhvaća i snažna gospodarstva u usponu poput Kine, Indije, Brazila i Južne Afrike), s naglaskom na ulaganja u obnovljive izvore energije kao nužnog elementa za dobro upravljanje planetom i borbu protiv globalnog zatopljenja. (Hina)

Vezani članci Vasilj Kirilič Podrška Ukrajini iz cijele Hrvatske, ukrajinski veleposlanik u suzama: ''Ako ne zaustavimo ovo danas, a da sutra ne bude kasno...'' Putovanje Ponuda je na stolu, ali hoće li Vladin projekt zaživjeti? Iz Zavoda za zapošljavanje otkrivaju koliki je interes
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju