Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Partnerstvo

G8: 20 milijardi dolara i potpora Arapskom proljeću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Summit G8 završio je u petak u Deauvilleu prihvaćanjem izjava o poticanju trajnog, zelenog i uravnoteženog rasta, o Africi i Arapskom proljeću, koje će članice i financijski pomoći kao što su obećale 20 milijardi dolara Tunisu i Egiptu za provedbu reforma, javljaju agencije.

Čelnici industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta na godišnjem skupu u francuskom ljetovalištu utemeljili su partnerstvo sa sjevernom Afrikom i Bliskim istokom i obećali im novac za političke i gospodarske reforme. G8 'izražava snažnu potporu težnjama 'Arapskog proljeća' kao i težnjama iranskog naroda'. Promjene u tim regijama 'povijesne su te imaju potencijal otvaranja vrata preobrazbi nastaloj u srednjoj i istočnoj Europi nakon pada Berlinskog zida', prenosi Reuters.

Banke će provedbu reforma u Tunisu i Egiptu pomoći 's 20 milijardi dolara, od čega 3,5 milijardi dolara Europske investicijske banke za razdoblje 2011.-2013.', navodi se u tekstu. Međunarodni monetarni fond procijenio je financijske potrebe za bliskoistočne i zemlje Sjeverne Afrike koje uvoze naftu na preko 160 milijardi dolara u tri iduće godine. U izvješću za summit MMF je rekao da može priskrbiti 35 milijardi za pomoć stabilizaciji tih gospodarstava, no većinu mora dati međunarodna zajednica.

Svjetska banka u utorak je najavila 6 milijardi dolara pomoći Tunisu i Egiptu. U zajedničkoj deklaraciji, usvojenoj na kraju skupa, G8 je pozvao libijskog vođu Moamera Gadafija da odmah prekine primjenu sile prema civilima i ode s vlasti, piše agencija AFP. Tekstom izjave sudionici osuđuju primjenu sile prema prosvjednicima u Siriji i Jemenu, pozivaju jemenskog predsjednika da se povuče s vlasti, a iranske vlasti da prekinu gušenje oporbe te građanskih i političkih sloboda.

Završna izjava sadrži i preporuke koje su za summit pripremili internetski stručnjaci o potrebi poštivanja sloboda i prava na privatnost. Traže zaštitu intelektualnog vlasništva, kibernetičku sigurnost i zaštitu od kriminala.

U izjavi o globalnom gospodarstvu G8 se obvezuje na "ulaganje napora prema snažnom, trajnom i uravnoteženom rastu s partnerima iz G20 (skupine koja obuhvaća i snažna gospodarstva u usponu poput Kine, Indije, Brazila i Južne Afrike), s naglaskom na ulaganja u obnovljive izvore energije kao nužnog elementa za dobro upravljanje planetom i borbu protiv globalnog zatopljenja. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija RASTU CIJENE I NEZAPOSLENOST Poskupljenje hrane moglo bi ponovo razbuktati nemire na tom području: Nedostaju mlijeko, šećer, brašno... Slika nije dostupna Pozivaju poljoprivrednike Zagrebačka županija dijeli potpore zbog štete od tuče u dvjema općinama: Gotovo tri milijuna kuna

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene