Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Francuska: Smanjio se postotak štrajkaša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Štrajk javnih prijevoznika nastavljen je danas u Francuskoj četvrti dan s velikim poremećajima u prometu.

Usprkos tome, postotak štrajkaša se smanjio na nešto više od 30 posto željezničara i 23 posto zaposlenih u pariškom prijevozu, promet je čitavoj zemlji bio prilično poremećen.

Tek je 180 vlakova velike brzine (TGV) bilo u prometu nasuprot
uobičajenih 500, a za nedjelju ih se predviđa 250. Četrdeset posto prometne povezanosti s pokrajinama funkcionira, dok je promet vlakova u pariškom predgrađu znatno smanjen, priopćeno je iz francuskih željeznica SNCF.

U Parizu je funkcioniranje podzemne željeznice znatno poremećeno s prosječno jednim umjesto pet vlakova po liniji, a istodobno je u prometu 40 posto autobusa i tramvaja, kazala je glasnogovornica pariškog prometnika RATP.

Samo je jedan sindikat, željezničarski CFDT, pozvao na nastavak rada u željeznici, dok je ostalih šest među kojima većinski CGT pozvao na nastavak štrajka, ustvrdivši nemogućnost dijaloga s vlastima i najavljujući mogućnost spajanja sa štrajkom javnih službenika predviđenim za utorak.

Štrajk, drugi u četiri tjedna, sazvan je kako bi se izrazio žestoki
prosvjed protiv namjere vlade da ukine privilegirane mirovine za oko 500.000 radnika u željezničkom i energetskom sektoru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene