Europa se mora odmaknuti od pune ovisnosti o američkoj opskrbi naoružanjem, istaknuo je francuska ministrica obrane Florence Parly te na taj način poslala poruku kondicionalnom pristupu NATO savezu i europskim saveznicima koji ima američki predsjednik Donald Trump.

Galerija Florence Parly (Foto: Arhiva/AFP) +0 F-35 (Foto: Arhiva/AFP)

Izražavajući zabrinutost da Trump ideju solidarnosti unutar NATO saveza temelji "uvjetima da saveznici moraju kupovati ovakvu i onakvu opremu", Parly se zapitala hoće li američka predanost bloku ostati dugoročna.

Vezani članci Ilustracija "Ne smije biti sumnje": NATO premješta izviđačke zrakoplove i vojnike bliže Ukrajini Napeto na Kosovu - 3 Prosvjed tisuća kosovskih Srba zbog napada na dječaka i mladića: "Pa to je velika bruka i sramota. Na naš pravoslavni najveći praznik to učiniti"

"Savez mora biti bezuvjetan, jer inače to nije savez. NATO-ova klauzula solidarnosti zove se Članak 5., a ne Članak F-35", zaključila je Parly, a prenosi RT.

Francuska ministrica obrane smatra da je, unatoč pritiscima Bijele kuće prema saveznicima da kupuju više američkog naoružanja, razvoj autonomnih sposobnosti na vojnom polju ključna stvar za nacionalnu sigurnost te udaljavanje od dominacije Washingtona.

Parly u tom smislu naglašava da američka vojna industrija trenutno ospkrbljava NATO savez sa 100 posto od ukupnog broja strateških bombardera i protuzračnih raketnih sustava, 92 posto dronova i 91 posto zračnih tankera.

Njemačko ministarstvo obrane je u siječnju i službeno odbacilo mogućnost kupovine borbenog aviona F-35 JSF kao zamjene za svoju zastarjelu flotu Tornado zrakoplova i trenutno razmišljaju o nadogradnji svojih zračnih snaga borbenim avionom četvrte generacije, odnosno Eurofighter Typhoonom ili Boeingovim F-18 Super Hornetom, koji može nositi i američke nuklearne bombe u sklopu sporazuma dijeljenja nuklearnog naoružanja unutar saveza.

Parly je naglasila da će Francuska i drugi NATO saveznici nastojati izdvojiti dva posto BDP-a na obranu, ali je i pozvala SAD da poštuju autonomiju europskih zemalja i njihovo nastojanje da izgrade vlastiti obrambeni savez neovisan o NATO-u.

Francuska ministrica vanjskih poslova dodala je kako uspostavljanje europske vojne autonomije nikad ne bi trebalo shvatiti kao potez protiv SAD-a.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju