Obavijesti Video Pretražite Navigacija
traži poštivanje autonomije eu zemalja

Francuska ministrica obrane "spustila" Trumpu: "NATO-ova klauzula solidarnosti zove se Članak 5., a ne Članak F-35"

F-35 (Foto: Arhiva/AFP)
F-35 (Foto: Arhiva/AFP) Arhiva/AFP
Aktualno Galerija Florence Parly (Foto: Arhiva/AFP) Florence Parly (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP +0 F-35 (Foto: Arhiva/AFP) Galerija 1/2 >>
Europa se mora odmaknuti od pune ovisnosti o američkoj opskrbi naoružanjem, istaknuo je francuska ministrica obrane Florence Parly te na taj način poslala poruku kondicionalnom pristupu NATO savezu i europskim saveznicima koji ima američki predsjednik Donald Trump.

Izražavajući zabrinutost da Trump ideju solidarnosti unutar NATO saveza temelji "uvjetima da saveznici moraju kupovati ovakvu i onakvu opremu", Parly se zapitala hoće li američka predanost bloku ostati dugoročna.

Pročitajte i ovo Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan" Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean"

"Savez mora biti bezuvjetan, jer inače to nije savez. NATO-ova klauzula solidarnosti zove se Članak 5., a ne Članak F-35", zaključila je Parly, a prenosi RT.

Francuska ministrica obrane smatra da je, unatoč pritiscima Bijele kuće prema saveznicima da kupuju više američkog naoružanja, razvoj autonomnih sposobnosti na vojnom polju ključna stvar za nacionalnu sigurnost te udaljavanje od dominacije Washingtona.

Parly u tom smislu naglašava da američka vojna industrija trenutno ospkrbljava NATO savez sa 100 posto od ukupnog broja strateških bombardera i protuzračnih raketnih sustava, 92 posto dronova i 91 posto zračnih tankera.

Njemačko ministarstvo obrane je u siječnju i službeno odbacilo mogućnost kupovine borbenog aviona F-35 JSF kao zamjene za svoju zastarjelu flotu Tornado zrakoplova i trenutno razmišljaju o nadogradnji svojih zračnih snaga borbenim avionom četvrte generacije, odnosno Eurofighter Typhoonom ili Boeingovim F-18 Super Hornetom, koji može nositi i američke nuklearne bombe u sklopu sporazuma dijeljenja nuklearnog naoružanja unutar saveza.

Parly je naglasila da će Francuska i drugi NATO saveznici nastojati izdvojiti dva posto BDP-a na obranu, ali je i pozvala SAD da poštuju autonomiju europskih zemalja i njihovo nastojanje da izgrade vlastiti obrambeni savez neovisan o NATO-u.

Francuska ministrica vanjskih poslova dodala je kako uspostavljanje europske vojne autonomije nikad ne bi trebalo shvatiti kao potez protiv SAD-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene