Žičara (Foto: Arhiva/AFP)
Žičara (Foto: Arhiva/AFP)

Zbog kvara na žičari u gorju nedaleko od najvišeg europskog planinskog vrha Mont Blanca, na više od tri tisuće metara nadmorske visine, 110 osoba u noći s četvrtka na petak provelo je u gondolama ponad Alpa, priopćile su francuske vlasti.


Francuska žičara u kojoj je zbog isprepletanih kablova 110 ljudi bilo blokirano na visini od 3.800 metara od jutros ponovo radi.

Nakon što se u 17:30 u četvrtak zaustavila žičara koja povezuje dva planinska vrha, četiri su helikoptera iz gondola ponad Alpa prije nego je pala noć uspjela izvući ukupno 65 osoba, priopćio je francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.

Petkilometarska žičara između vrhova Aiguille du Midi i Helbronner, na granici između Francuske i Italije, nalazi se na preko tri tisuće metara nadmorske visine. Vožnja obično traje 35 minuta.

Televizijska postaja France 3 TV prenijela je da su gondole zaustavljene zbog toga što su se zapetljali kablovi uslijed snažnog vjetra. Cazeneuve je potvrdio da je razlog tehničke prirode, ali nije navodio pojedinosti.

Zarobljenim putnicima helikopterima su dopremljene deke i hrana, a spasiteljske ekipe s njima su provele noć. Svih 110 putnika je na sigurnom. (B.V./Hina)