Obećanje hrvatskog premijera Plenkovića o pomoći Ukrajini u reintegraciji istoka zemlje ponovno je izazvalo oštre kritike Rusije.


Iako Donbas u posljednje vrijeme nije u središtu pozornosti svjetske javnosti, sukobi nisu prestali, a mirovni sporazum Minsk 2 nikad nije potpuno proveden. Trenutačno stanje, s istoka Ukrajine, ekskluzivno za Dnevnik NOVE TV javlja fotoreporter Zoran Marinović.

Vezani članci Go_A Jesu li oni najveća konkurencija Albini? Ljubitelji Eurosonga poludjeli za pjesmom Ukrajinaca, podrška im stiže i iz Hrvatske! Saša - 1 U prazne ulice napuštenog Pripjata i desetljećima nakon najveće nuklearne katastrofe oni se i dalje vraćaju

„Zanimljivo je vidjeti kako dvije zaraćene strane imaju svoje različite istine i nepomirljive ciljeve. Ukrajinci i dalje vjeruju u budućnost samo jedne zemlje, dok vođe NR Donjeck u dvije odvojene, različite. I bez obzira na izjavu premijera Plenkovića, hrvatsko-srpski sukob ovdje nije usporediv. Prije svega, ovo je igralište velikih sila, Rusa i NATO saveza. Ukrajinci u čitavoj ovoj priči čine se manje bitnim. Ionako nervozan, predsjednik Putin, koji je zapravo prvi iskopao ratnu sjekiru, u svom dvorištu može vidjeti sve osim Tomahawka. Reintegracija u ovom trenutku nije moguća i to sve dok ne utihnu duge cijevi, a za obje strane to za sada nije opcija. Termin koji bi najbolje opisao ovu vrlo opasnu pat poziciju je balkanizacija s jednim vrlo neizvjesnim i nesigurnim ishodom prije svega za obične male ljude koji žive ovdje na prvoj liniji fronta“, izvijestio je Marinović.

Basurin Eduard iz vojske „NR Donjeck“, kaže kako je najnapetije u području Donjecka.

„Koriste se topništvo, tenkovi, minobacači različitih kalibara. Sinoć su koristili VBR-e kod Mariupolju. Oštećeno je 15-ak kuća. Imamo jačanje agresije na ljude koji žive ovdje u Donjecku", kaže Eduard.

Ukrajinski vojnik Anton kaže kako je Ukrajina u ovom slučaju slična Hrvatskoj.

„Borimo se za neovisnost od države koja je bila imperijalna i uzurpirala vlast. Takva je bila Jugoslavija, a Srbija je željela dio Hrvatske, kao što Moskva želi ponovno Ukrajinu u svojim rukama, u svojoj vlasti. Zato nam je Hrvatska bliža i imamo bolje odnose", kaže Anton.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr