Više tisuća Mađara ponovo je u petak prosvjedovalo protiv predsjednika vlade Viktora Orbana upozoravajući na propast političke elite.


Prosvjednici su nosili transparente kojima su osuđivali Viktora Orbana, čija se popularnost ozbiljno narušila posljednjih mjeseci bez obzira na tri izborne pobjede u 2014.

Vezani članci Mađarski premijer Viktor Orban Sasvim neobičan sukob: Mađarska napala omiljenog glumca jer je kritizirao Orbana i nazvao ga "primjerom mržnje i bijesa u svijetu" Rad na cjepivu protiv koronavirusa Mađarska bi mogla dobiti do milijun doza kineskog cjepiva protiv korone: "Procedura uvoza je već u tijeku"

Prosvjednici su zabrinuti zbog politike za koju drže da ih udaljava od Zapada i pojačava veze s Rusijom.

Jedan od prosvjednika istaknuo je da zabrinjava što Orbanova vlada izlaže Mađarsku ruskom utjecaju i naveo primjer zajma od 10 milijardi eura koje je Rusija dala Mađarskoj za proširenje nuklearnih centrala.

Drugi ne odobravaju vladinu politiku centralizacije u pogledu obrazovanja i državne administracije.

Jedna prosvjednica objasnila je da se oni u u svim aspektima života boje povratka centraliziranog sustava poput onoga tijekom komunizma.

Prosvjednici su oštro kritizirali političku elitu koja vodi zemlju od pada komunizma prije 25 godina.

Prosvjedi potresaju Mađarsku od listopada, nakon što je Orbanova konzervativna vlada predložila porez na upotrebu interneta.

Redovnim prosvjedima protiv korupcije i zbližavanja Orbana s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom vrši se pritisak na svemoćnog čelnika desnog centra.

Organizatori su pozvali na novi prosvjed 1. veljače, uoči posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Budimpešti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook