Iz Kine stižu zapanjujuće fotografije sa Žute rijeke, na kojoj je obavljeno godišnje čišćenje mulja.


Turisti koji su došli razgledavati veliku branu na Žutoj rijeci u kineskoj provinciji Henan proteklog su vikenda morali nositi kišobrane, ali ne zbog kiše, nego zbog godišnje operacije uklanjanja mulja s dna riječnog korita.

>> Prvi put u Hrvatskoj: Japanske kugle čiste Jadransko more!

Vezani članci Ogromna količina kiše poplavila dijelove Rijeke Snažno nevrijeme u Rijeci: Bujice blata i vode poplavile dijelove grada, šahtovi opet letjeli u zrak, automobili ostajali na cesti Slika nije dostupna 'OVO JE NAJVEĆA KATASTROFA U NAŠOJ POVIJESTI' Kroz blato i ruševine tragaju za nestalima

Prema procjenama, tijekom subote i nedjelje kroz posebne rupe na brani uklonjeno je oko 30 milijuna tona nanešenog blata i pijeska.

Ista se operacija izvodi već 13 godina, otkad je brana sagrađena, a dosad je na taj način isprano oko 390 milijuna tona muljevitog materijala.

Cilj je onemogućiti usporavanje toka rijeke, s obzirom da se svake godine na području uzvodno od brane nataloži više od dva metra mulja.

Sama brana visoka je 154 metra, a široka 1.317 metara. Njezina je izgradnja trajala šest godina, a koštala je oko 3,5 milijarde američkih dolara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook