Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Formira se Skupština Srba s Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupština Srba s Kosova bit će formirana 15. veljača u sjevernom djelu Mitrovice na inicijativu srbijanskog premijera Vojislava Koštunica i ministra za Kosovo Slobodana Samardžića, piše danas prištinski dnevnik na albanskome Zeri.

"Na taj način Koštunica i Samardžić bi finalizirali plan za stvaranje posebnog političkog i teritorijalnog srpskog entiteta sa posebnim vezama sa Srbijom", ocjenjuje Zeri.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca Ilustracija Novi izazovi Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova

Dnevnik podsjeća da je takva inicijativa predstavljena na početku pregovora Prištine i Beograda o statusu Kosova u Beču 20. veljače 2006.

Čelnici Albanaca iz Prištine odlučno se protive takvoj mogućnosti.

"Takva skupština ne bi bilo legalna i ne bi mogla predstavljati
građane Kosova. Nijedna druga institucija, osim onih izabranih slobodnim glasovima građana, nije legitimna na Kosovu", rekao je Xhavit Beqiri, glasnogovornik predsjednika Kosova Fatmira Sejdiua.

Zeri navodi da je UN-ova uprava na Kosovu (UNMIK) reagirala kad je u prosincu 2007. Samardžić otvorio ured svog ministarstva u sjevernom dijelu Mitrovice.

UNMIK ne želi komentirati mogućnost konstituiranja Skupštine Srba s Kosova već čeka instrukcije iz New Yorka.

"Nećemo komentirati nešto što se još uvijek nije desilo. Treba sačekati i vidjeti kako će se događaji odvijati u budućnosti", rekao je za Zeri glasnogovornik UNMIK-a Aleksandar Ivanko.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene