Porast broja slučajeva zlostavljanja djece - 3
Porast broja slučajeva zlostavljanja djece - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte potpisao je zakon kojim se podiže dobna granica za seksualni pristanak s 12 na 16 godina, kao pokušaj zaštite maloljetnika od silovanja i seksualnog zlostavljanja.


Prema tom zakonu o posebnoj zaštiti djece od zlostavljanja, iskorištavanja i diskriminacije, odrasle osobe koje imaju seksualne odnose s bilo kim mlađim od 16 godina automatski će biti zakonski odgovorne za silovanje.

Duterte je potpisao zakon u petak, prema predsjedničkom uredu, koji je zakon objavio u ponedjeljak.

Prema Dječjem fondu Ujedinjenih naroda (UNICEF), Filipini su prije zakona imali jednu od najnižih dobnih granica za pristanak na seksualni odnos, iza Nigerije u kojoj je dobna granica za pristanak na seks 11 godina.

Provjereno: Pedofili - 2 Za pedofilom u BiH tjeralica izdana prije godinu dana, a ekipa Provjerenog pronašla ga je za 48 sati: Živi u Zagrebu, ali hrvatskoj su policiji ruke vezane

Zakonom se ukida kaznena odgovornost ako razlika u dobi između partnera nije veća od tri godine, te ako je dokazano da je spolni odnos bio sporazuman, nenasilan i nije bilo iskorištavanja.

Izuzeće se ne primjenjuje ako je jedna od uključenih strana mlađa od 13 godina, dodaje se.

Crkva, ilustracija Otkriveni brutalni zločini u katoličkoj školi u Njemačkoj:  Desetljećima zlostavljali dječake

Senatorica Risa Hontiveros, glavna autorica zakona, pozdravila je potpisivanje zakona, rekavši: "Ovo je povijesni zakon koji dugo dugujemo svojoj djeci."

"Uspjeli smo!", napisala je na Twitteru. "Bila mi je najveća čast biti jedan od autora ovog zakona. Za više zakona koji će zaštititi našu djecu!" 

Ilustracija (Foto: Getty) Ginekolog zlostavljao stotine žena, Sveučilište mora platiti oko 250 milijuna dolara: "Srce mi se slama za sve koje nisu bile pošteđene"

Prema zajedničkoj studiji Vijeća za dobrobit djece, vladine agencije i UNICEF-a iz 2015., na Filipinima je seksualno nasilje pretrpjelo svako peto dijete u dobi 13 do 17 godina.

Studija je također pokazala da je jedno od 25 djece doživjelo prisilni spolni odnos tijekom djetinjstva te da su počinitelji često bili članovi obitelji.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju