Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japan i Filipini izdali su upozorenje na tsunami nakon razornog potresa u Čileu i naredili evakuaciju obalnog stanovništva na viša područja.


Japanska meteorološka agencija objavila je da bi plimni val visok tri metra ili viši mogao pogoditi pacifičku obalu najsjevernijeg otoka Hokaido. Stručnjaci upozoravaju da bi tsunami mogao biti dvostruko veći nego što se očekivalo, ovisno o obliku obale, te da bi drugi plimni val i oni koji će uslijediti mogli biti još veći. Na Filipinima je izdana naredba za ograničenu evakuaciju stanovništva iz 19 priobalnih pokrajina gdje se očekuju valovi od jednog metra.

>> Nakon razornog potresa u Čileu, Pacifiku prijeti tsunami

Vezani članci Tomislav Tomašević i Damir Vanđelić Tomašević o uhićenjima: ''Ako je netko koristio svoj javni položaj, za mene je to jednako ratnom profiterstvu. Ne znam ništa gore od toga'' Potres u Čileu Dva snažna potresa zatresla Čile, zabunom poslano upozorenje o tsunamiju

Stanovnici se upozoravaju da ne odlaze na plaže i da prijave neuobičajeno visoke valove, a ribarima je savjetovano da izbjegavaju odlazak na more i da svoje brodove privežu u sigurne zaklone. Pacifički centar za upozorenje na tsunami sa sjedištem na Havajima ranije je ukinuo upozorenje za većinu zemalja pacifičkog bazena, ostavljajući ga na snazi samo za Rusiju i Japan. Filipinske vlasti ipak su ostale zabrinute zbog rizika od pojave velikih valova koje je izazvao potres u Čileu. (Hina)