Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najmanje 300 mrtvih

Nakon razornog potresa u Čileu, Pacifiku prijeti tsunami

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje 300 osoba poginulo je u potresu goleme snage od 8.8 stupnjeva po Richterovoj ljestvici koji je u 7 sati i 34 minute po srednjoeuropskom vremenu pogodio Čile. Prvi val tsunamija koji je potres izazvao udario je u obale Havaja oko 23 sata i 30 minuta po našem vremenu.

Potres je imao epicentar 91 kilometar od grada Conceptiona i 317 kilometara od glavnog grada Santiaga, a nakon prvog uslijedio je također jak drugi udar od 6.2 stupnja, nakon kojeg je uslijedilo još osam popratnih udara. Conception je drugi po veličini grad u Čileu sa 670.000 stanovnika po popisu stanovništva 2002. godine, no zapravo i nema preciznih informacija kakvo je tamo stanje. Izvješća dolaze iz glavnog grada Santiaga, koji je, iako više od 300 kilometara udaljen od epicentra, pretrpio ozbiljna oštećenja, no razmjeri se još ne znaju. Vlada je proglasila stanje katastrofe za nekoliko regija juga i središnjeg dijela zemlje. Prema prvim izvješćima potres je trajao između 10 i 30 sekundi, no prema podacima Sky newsa, zgrade su se tresle oko minutu i pol. Dogodio se na dubini od 35 kilometara, a osjetili su ga milijuni ljudi, čak i u susjednoj Argentini.

Pročitajte i ovo Epicentar potresa na Havajima Muana Loa Najveći vulkan na svijetu pogodio potres, stanovnici uznemireni: "Jako nas je uzdrmalo. Zatresla su se sva stakla" Snažan potres pogodio Filipine Usred noći Potres jačine 6,8 pogodio Filipine: Procjenjuje se mogućnost tsunamija

>> Nedostatak vode i struje izaziva nasilje u Čileu

>> Čile na jednom od najaktivnijih seizmičkih područja na Zemlji

>> Europska unija spremna pomoći Čileu

>> SAD obećao pomoć Čileu: 'Pratimo situaciju'

>> Svjetska banka sprema pomoći Čileu nakon potresa

>> Filipini i Japan evakuiraju obalno stanovništvo zbog tsunamija

Prema posljednjim informacijama poginulo je najmanje 300 osoba, no strahuje se da je broj žrtava veći, jer su mnogi ljudi još zarobljeni pod ruševinama, ali dužnosnici napominju da je u Čileu gradnja mnogo čvršća i protupotresna nego što li je, primjerice, na Haitiju. Predsjednica Michelle Bachelet je upozorila građane na pogođenim područjima da ne putuju cestama jer su mnogi mostovi porušeni te da ostanu smireni. No, tamošnji mediji pišu kako su stanovnici masovno u panici izašli na ulice gradova. Kao posljedica udara u Čileu su u prekidu telekomunikacije i električna energija, javlja BBC. Evakuirano je i nekoliko bolnica zbog straha od urušavanja. Tamošnji mediji izvještavaju o urušavanje nebodera od 15 katova, a bolnice ne mogu primiti sve koji traže liječničku pomoć. Zračna luka u glavnom gradu je zatvorena, urušio se i most na autocesti, a na ulice su padali dijelovi kuća i zgrada. Potres je nanio ozbiljnu štetu čileanskoj infrastrukturi, izjavio je u subotu novoizabrani čileanski predsjednik Sebastian Pinera. 'Najjači potres u posljednjih 30 godina snažan je udarac za Čile', rekao je Pinera koji će aktualnu predsjednicu Michelle Bachelet zamijeniti 11. ožujka.

Valovi od tri metra udarili u Juan Fernandez

Zasad je poznato samo da su svi djelatnici hrvatskog veleposlanstva u Čileu neozlijeđeni Otočje Juan Fernandez pogodio je tsunami visok tri metra, potvrdila je predsjednica Bachelet. 'Sela na otoku su poplavljena, a stanovništvo se evakuiralo u viša područja', rekla je Bachelet te dodala da je tsunami izazvao velike materijalne štete, pišu ruske RIA novosti. Upozorenje opasnosti od tsunamija upućeno je za Čile, Peru i Ekvador, koje je ubrzo prošireno i na Kolumbiju, Antarktiku, Panamu i Kostariku. Tsunami je prijetio i znamenitom Uskršnjem otoku, na čijem je obalnom dijelu provedena evakuacija stanovnika. Na cijelom otoku živi oko 5000 stanovnika.

Prvi val tsunamija udario u obale Havaja

Plimni val kao posljedica potresa udario je u obale Havaja oko 23.30 po srednjoeuropskom vremenu, ali valovi su bili relativno mali, izvijestio je CNN. Prve informacije ne govore o štetama i stradalima. Tsunami koji je nastao kao posljedica iznimno snažnog potresa u Čileu mogao bi uzrokovati veliku štetu uzduž obala Havajskog otočja, upozorio je u subotu poslijepodne Pacifički centar za upozoravanje od tsunamija. 'Moraju se poduzeti hitne mjere radi zaštite života i imovine. Sve su obale na udaru, bez obzira na koju stranu gledaju', stajalo je u upozorenju. Stanovništvo ugroženih područja napušta svoje domove i seli na sigurnija područja. Na Havajima je u stanju pripravnosti bilo 100.000 stanovnika i turista, a provedena je i djelomična evakuacija. 'Pozivam građane da pozorno slušaju upute lokalnih vlasti, koje imaju punu potporu saveznih vlasti u pripremama za mogući tsunami i otklanjanje njegovih posljedica', rekao je Barack Obama u posebnoj izjavi za medije nakon konzultacija s članovima vlade te je u ime naroda SAD-a sa suprugom Michelle izrazio sućut čileanskom narodu. Na Havajima se očekuju se valovi do tri metra. Za dolazak tsunamija pripremaju se i Kalifornija te Aljaska. Inače, SAD, kao i Europska unija te Svjetska banka, ponudile su pomoć Čileu.

>> Potres od 7.3 stupnja po Richteru pogodio Okinawu

Na Novom Zelandu također je proglašeno stanje pune pripravnosti u očekivanju mogućeg tsunamija nakon potresa u Čileu.  'Potres ovakve goleme snage ima potencijal stvoriti jako velik tsunami koji može zapljusniti obale u blizini epicentra u svega nekoliko minuta, a one udaljenije u roku od nekoliko sati', upozorili su stručnjaci iz američkog instituta US Geological Survey.

Sveučilišni profesor Christian Bonacic smatra da su, unatoč snazi potresa, gradovi solidno odoljeli udaru. Čile, inače, drži neslavni rekord u snazi potresa, barem u 20. stoljeću - 1960. godine područje grada Valdive pogodio je potres od čak 9.5 stupnjeva. Poginulo je 1.665 osoba. Snažan potres od 7.3 stupnjeva po Richteru sinoć po našem vremenu zatresao je i japanski otok Okinawu. Potres koji je u siječnju razorio glavni grad Haitija, Port-au-Prince, bio je jačine 7,0 stupnjeva po Richteru.

MVPEI ispituje ima li hrvatskih državljana među žrtvama u Čileu

Hrvatsko veleposlanstvo u Santiagu intenzivno prikuplja podatke od čileanskih vlasti kako bi utvrdilo ima li hrvatskih državljana među žrtvama razornog jutrošnjeg potresa u Čileu, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. Zasad je poznato da su svi djelatnici veleposlanstva neozlijeđeni. Sama zgrada hrvatskog diplomatskog predstavništva u Santiagu nije oštećena. Predsjednica vlade Jadranka Kosor i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković uputili su izraze sućuti čileanskoj predsjednici Michelle Bachelet i šefu diplomacije Marianu Fernandezu Amunateguiji povodom razornog potresa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene