Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) u utorak je objavila da je odobrila četiri tipa cjepiva protiv virusa gripe H1N1, čija se distribucija diljem SAD-a očekuje čim prve zalihe budu raspoložive, za oko četiri tjedna.


'Današnje odobrenje dobra je vijest za odgovor naše zemlje na virus H1N1. To će cjepivo pomoći da se pojedinci zaštite od ozbiljnog obolijevanja i smrti od gripe', kazala je povjerenica FDA Margaret Hamburg. Proizvođači cjepiva su CSL Limited, MedImmune LLC, Novartis Vaccines i Diagnostics Limited, te Sanofi Pasteur Inc., i svi imaju dugu povijest proizvodnje sigurnih cjepiva protiv sezonske gripe, navodi u priopćenju FDA.

>> U svijetu 10.000 zaraženih svinjskom gripom

Vezani članci CIjepljenje u Australiji, ilustracija Zatvorena im dva najveća grada: U Australiji cijepljeno više od polovice odraslog stanovništva Cijepljenje, ilustracija Objavljeno koja dobna skupina kod njih najviše širi koronu: "U nekom trenutku gotovo svi oni će se zaraziti, ako nisu cijepljeni"

Prva ispitivanja na odraslima pokazala su da cjepivo za H1N1 stvara snažan imunološki odgovor kod većine zdravih odraslih osoba u roku od osam do 10 dana, jednako kao i kod cjepiva za sezonsku gripu. U tijeku su klinička ispitivanja cjepiva, kako bi se odredila optimalna doza cjepiva za djecu. Osobe s po život opasnom alergijom na jaja, ili neki drugi sastojak cjepiva, ne bi se trebale cijepiti, navodi FDA, te dodaje da su sudionici kliničkih ispitivanja dobro podnosili cjepivo. (Hina)