Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) u utorak je objavila da je odobrila četiri tipa cjepiva protiv virusa gripe H1N1, čija se distribucija diljem SAD-a očekuje čim prve zalihe budu raspoložive, za oko četiri tjedna.


'Današnje odobrenje dobra je vijest za odgovor naše zemlje na virus H1N1. To će cjepivo pomoći da se pojedinci zaštite od ozbiljnog obolijevanja i smrti od gripe', kazala je povjerenica FDA Margaret Hamburg. Proizvođači cjepiva su CSL Limited, MedImmune LLC, Novartis Vaccines i Diagnostics Limited, te Sanofi Pasteur Inc., i svi imaju dugu povijest proizvodnje sigurnih cjepiva protiv sezonske gripe, navodi u priopćenju FDA.

>> U svijetu 10.000 zaraženih svinjskom gripom

Vezani članci Epidemiolog Predrag Kon Glavni srpski epidemiolog najavio povećanje broja zaraženih: "Počelo je punjenje bolnica, premišljanje oko cijepljenja postaje opasno" Presica Nacionalnog stožera Hoće li Nacionalni stožer zbog delta-soja korone i "narančastog" Jadrana uskoro pooštriti neke mjere?

Prva ispitivanja na odraslima pokazala su da cjepivo za H1N1 stvara snažan imunološki odgovor kod većine zdravih odraslih osoba u roku od osam do 10 dana, jednako kao i kod cjepiva za sezonsku gripu. U tijeku su klinička ispitivanja cjepiva, kako bi se odredila optimalna doza cjepiva za djecu. Osobe s po život opasnom alergijom na jaja, ili neki drugi sastojak cjepiva, ne bi se trebale cijepiti, navodi FDA, te dodaje da su sudionici kliničkih ispitivanja dobro podnosili cjepivo. (Hina)