Krava/Ilustracija (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)
Krava/Ilustracija (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Poljsko državno odvjetništvo u Ostroleki, sjeverno od Varšave, priopćilo je u srijedu da je počelo istragu o klanju i o distribuciji bolesnih goveda u mjesnoj klaonici, nakon televizijskog izvješća novinara koji se ondje zaposlio kao radnik.


Obaviješten o tom slučaju, europski povjerenik za zdravlje i prehrambenu sigurnost Vytenis Andriukaitis najavio je u srijedu inspekciju u klaonici i pozvao poljske vlasti da osiguraju poštovanje europskih propisa na tom polju jer je Poljska velik izvoznik mesa u Europu.

Vezani članci Krakov snježne površine posipa kavom Ulicama se širi miris omiljenog napitka: Krakov našao novi način odleđivanja snježnih cesta Kebab, ilustracija (Foto: Sven Hoppe/dpa /DPA/PIXSELL) Slovenija zbog pronađene salmonele uvela izvanredni nadzor nad mesom za brzu hranu

Novinar komercijalne televizije TVN24 proveo je tri tjedna u klaonici u Kalinowu, stotinjak kilometara sjeveroistočno od prijestolnice, gdje je snimio i zatim objavio uznemirujuće snimke vidno bolesnih goveda, koju s užetom oko vrata tegle u klaonicu, natiskanih u kamionu, zatim trupova na hrpi i četvrtina mesa očito neprikladnog za plasiranje na tržište.

"Pomno pratim slučaj i zatražio sam od inspektora u mom timu da već u ponedjeljak odu u Poljsku i procjene stanje na terenu", rekao je Andriukaitis u priopćenju.

"Danas je najvažnije ući u trag svim proizvodima iz te klaonice i povući ih s tržišta", istaknuo je.

Povjerenik je pozvao zemlje članice koje bi mogle biti povezane sa slučajem da brzo djeluju te pozvao poljske vlasti da "što prije" završe svoje istrage i donesu nužne mjere kako bi zajamčile poštovanje europskih propisa i sankcionirale počinitelje tih "kriminalnih djela" opasnih za javno zdravstvo.

Slovačke vlasti su u srijedu priopćile da su otkrile najmanje tri šlepera govedine uvezene iz susjedne Poljske za koju pretpostavljaju da bi mogla dolaziti iz te klaonice. (Hina)