Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proračun od 3,7 milijardi eura

Europska svemirska agencija će stabilizirati potrošnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska svemirska agencija namjerava stabilizirati potrošnju u 2010. uz predviđene programe i lansiranje trećeg satelita u veljači, Cryostata 2, rekao je generalni direktor Jean -Jacques Dordain.

Od 2006. do 2009. potrošnja ESA-e se povećavala 10 posto godišnje i sada treba započeti razdoblje stabilnosti, rekao je na konferenciji za novinare, dok proračun za 2010. iznosi 3,7 milijardi eura. Niti jedan program ne bi trebao biti izbrisan, ali će se voditi računa o financijskim obvezama, precizirao je i zajamčio da će svemirska godina 2010. ipak biti puna događaja.

Pročitajte i ovo Uskršnja jaja - 4 Tradicionalno na stolu Jedemo ih manje, a plaćamo više: Uskrs bez njih teško da je moguć Ilustracija fiskalizacija računa Netko ipak ima! Evo koliko su Hrvati potrošili u prosincu

Obilježit će ju lansiranje dva elementa Međunarodne svemirske postaje (ISS) 7. veljače, spoj broj 3 (Node 3) i kupola koja će dati panoramski pogled iz prednjeg dijela stanice. Iz Bajkonura 25. veljače će biti lansiran Cryosat 2 koji će mjeriti gustoću morskog leda. To je treći satelit za istraživanje Zemlje, nakon što su tijekom 2009. u orbitu stavljeni GOCE i SMOS, koji analiziraju težinu zemlje i ciklus vodene pare.

Dordain smatra da je ESA svemirska agencija koja poduzima najviše napora objedinjavanja znanstvenih podataka o klimatskim promjenama. Tijekom 2010. bi iz europskog svemirskog centra Kouruou u Gvajani trebala biti lansirana ruska raketa Sojuz. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene