Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštre riječi

Europska komisija poručila Britaniji: "Nema pregovora o sporazumu o razdruživanju, nezamislivo je i da se rok produži"

Brexit, ilustracija (Foto: AFP)
Brexit, ilustracija (Foto: AFP) Foto: AFP
Europska komisija je u srijedu ponovila da nema otvaranja novih pregovora o već dogovorenom sporazumu o razdruživanju Velike Britanije i EU-a, ali ne isključuje posve pregovore o političkoj deklaraciji koja sadrži obrise budućih odnosa dviju strana.

Glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas izjavio je u srijedu,dan nakon što je sporazum o razdruživanju velikom većinom glasova odbačen u britanskom parlamentu, da se o njemu ne može ponovno pregovarati, ali je naznačio da bi se moglo razgovarati o sadržaju poliitčke deklaracije koja je usuglašena paralelno sa sporazumom o razdruživanju.

Pročitajte i ovo Granica sa Slovenijom - 4 Preporuke državama članicama EK preporučuje mobilne provjere na državnom području umjesto na unutarnjim granicama šengena Slika nije dostupna Korak unaprijed Izglasavanje koje je prekinulo četverogodišnje pregovore između Britanaca i EU: Potvrđen trgovinski sporazum o Brexitu

"Uvijek smo spremni se sastati i razgovarati, ali ponavljam, sporazum o razdruživanju nije otvoren za pregovore", rekao je Schinas.

Nešto ranije, na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, glavni europski pregovarač Michel Barnier kazao je da je Europska unija spremna razgovarati o budućim odnosima koji bi bili tješnji od običnog ugovora o trgovini. To međutim ovisi o tome hoće li Velika Britanija odustati od svojih stajališta, tzv. "crvenih linija" ispod kojih neće ići. Pod tim se misli na stajalište da ne žele biti dio jedinstvenog tržišta i carinske unije.

"Ako Ujedinjena Kraljevina odluči promijeniti svoja stajališta i odluči se za nešto ambicioznije od običnog sporazuma o trgovini, Europska unije je spremna dati pozitivan odgovor", rekao je Barnier.

Glasnogovornik Schinas je rekao da Ugovor o EU-u dopušta produljenje roka za izlazak iz Unije, ali Komisija nije zaprimila takav zahtjev.

"Ujedinjena Kraljevina nije zatražila produljenje. Bude li, zahtjev mora sadržavati razloge zbog čega se traži produljenje o čemu odlučuje 27 država članica jednoglasno", rekao je Schinas.

Prema članku 50 Ugovora o EU-u, zemlja koja se odluči za izlazak treba napustiti EU u roku od dvije godine od dana kada obavijesti EU o svojoj namjeri. Velika Britanija je to učinila 29. ožujka 2017. godine, pa bi do brexita trebalo doći 29. ožujka 2019. Taj se rok može produljiti samo jednoglasnom odlukom ostalih zemalja članica.

Ali bi produljenje roka do datuma nakon isteka mandata sadašnjem sazivu Europskog parlamenta doveo EU u vrlo nezgodnu poziciju. Naime, u tom bi slučaju Velika Britanija i dalje bila članica u vrijeme održavanja eurpskih izbora krajem svibnja, a to bi onda značila bi se i tamo trebali održati izbori. Politički je teško zamisliti da zemlja koja želi napustiti EU bira i šalje svoje zastupnike u Europski parlament.

Takvu mogućnost odlučno odbacuje glavni koordinator Europskog parlamenta za pregovore o brexitu, belgijski liberalni zastupnik Guy Verhofstadt.

"Ono što nećemo dopustiti, bio sporazum ratficiran ili ne, jest da se kaos u britanskoj politici ponovno izvozi u europsku poliitku. Možemo razumjeti da je Velikoj Britaniji potrebno više vremena, ali za nas je nezamislivo produljenje roka nakon europskih izbora", rekao je Verhofstadt.

Europska unija već je pripremila sve zakonodavne pretpostavke za održavanje izbora za Europski parlament bez Velike Britanije. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene