Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korak unaprijed

Izglasavanje koje je prekinulo četverogodišnje pregovore između Britanaca i EU: Potvrđen trgovinski sporazum o Brexitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski parlament potvrdio je trgovinski sporazum o Brexitu između Europske unije i Velike Britanije, objavio je njegov predsjednik David Sassoli.

Sporazum je potvrđen velikom većinom glasova čime je otklonjena zadnja zapreka prema punoj ratifikaciji sporazuma. Eurozastupnici su podržali sporazum o trgovini i suradnji sa 660 glasova za, pet protiv i 32 suzdržana, objavio je parlament u srijedu.

Glasovanje je održano u utorak, no zbog restrikcija uvedenih zbog koronavirusa nije bilo moguće odmah znati rezultate. Tim glasanjem završava se četiri godine pregovora o odlasku Velike Britanije nakon 47 godina članstva u uniji.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozdravila je zeleno svjetlo Europskog parlamenta poručiviši u tvitu da je njegova provedba presudna. "Sporazum o trgovini i suradnji(TCA) temelj je snažnog i bliskog partnerstva s Velikom Britanijom", kazala je Von der Leyen. "Predana provedba je ključna", dodala je.

Velika Britanija ostaje "važan prijatelj i partner" Europske unije, napisao je prvi čovjek EU-a u srijedu.

"Toplo pozdravljam rezultate glasanja Europskog parlamenta o sporazumu o trgovini i suradnji EU-a i Velike Britanije. On označava veliki korak naprijed u odnosima EU-a i Velike Britanije i otvara novo razdoblje", napisao je na Twitteru predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

"EU će nastaviti u konstruktivno raditi s Velikom Britanijom kao važnim prijateljem i partnerom". Zastupnici Europskog parlamenta u utorak su raspravljali o sporazumu o trgovini i suradnji s Velikom Britanijom nakon koje je uslijedilo glasanje o ratifikaciji toga dokumenta.

Suglasnost Europskog parlamenta uvjet je da taj sporazum, zaključen 24. prosinca prošle godine, stupi na snagu. Sporazum se privremeno primjenjuje od početka ove godine, ali ta privremenost istječe u petak, 30. travnja.

Ratifikaciju sporazuma o budućim odnosima uvelike je zakompliciralo kršenje sporazuma o razdruživanju koji je stupio na snagu u veljači prošle godine.

Odgađano glasanje

Europski parlament je dugo odgađao odrediti datum glasanja, prosvjedujući tako zbog odluke britanske vlade da odgodi uvođenje carinskih kontrola između Velike Britanije i njezine pokrajine Sjeverne Irske. Velika Britanija je odlučila da će jednostrano odgoditi carinske kontrole na uvoz hrane u Sjevernu Irsku, zbog čega je Europska komisija pokrenula postupak protiv Londona.

Velika Britanija i EU potpisali su sporazum o razdruživanju čiji je dio i Protokol o Irskoj i Sjevernoj Irskoj. Tim protokolom se želi sačuvati mirovni sporazum postignut na Veliki petak, kojim su ukinute kontrole na irskom otoku između Republike Irske i Sjeverne Irske.

Da bi se izbjeglo uvođenje tvrde granice na irskom otoku i istodobno zaštitilo jedinstveno europske tržište, Protokol predviđa uvođenje carinskih kontrola na robu koja dolazi iz Velike Britanije u Sjevernu irsku. Bilo je predviđeno da se te kontrole uvedu početkom travnja, a britanska vlada je nedavno najavila da se to odgađa do 1. listopada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za neovisnost nikad više Škota Kuha u Velikoj Britaniji, škotska premijerka oštro poručila: "Škotska se želi vratiti u Europsku uniju kao samostalna država"

Pročitajte i ovo Cijepljenje svjetlo na kraju tunela Njemačka vlada brani zajednički pristup nabavci cjepiva na EU razini, Velika Britanija otvara centre za cijepljenje

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je svom govoru na početku rasprave istaknula da sporazum o trgovini i suradnji štiti prava europskih građana, štiti europske interese i čuva integritet jedinstvenog tržišta.

“Sporazum osigurava visoku razinu zaštite u svemu, od socijalnih i radnih prava, preko zaštite okoliša, porezne transparentnosti i državnih potpora”, rekla je Von der Leyen, dodajući da sporazum uključuje i snažne alate - obvezujući mehanizam za rješavanje sporova te predviđa mogućnost jednostranih korektivnih mjera tamo gdje je to potrebno.

“Želim biti jasna - mi ne želimo koristi te alate, ali nećemo oklijevati koristiti ih bude li potrebno. Oni su nužni kako bi se osiguralo puno poštovanje sporazuma o trgovini i suradnji i sporazuma o razdruživanju”, rekla je Von der Leyen.

Zadnji korak u ratifikaciji sporazuma na strani EU je odluka država članica u Vijeću EU-a, koja se mora donijeti jednoglasno.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene