Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska komisija se danas ogradila od svoje veleposlanice interkulturnog dijaloga, prošlogodišnje pobjednice Eurosonga iz Srbije Marije Šerifović, koja je pjevala na predizbornom skupu predsjedničkog kandidata Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića.


Komisja će ispitati je li davala izjave koje bi bile u suprotnosti s njezinim imenovanjem za veleposlanicu dobre volje.

Vezani članci Slika nije dostupna Josipović i Vandoren o preostalim zadaćama do ulaska u EU Slika nije dostupna Facebook 'zna' sve podatke o djeci

"Europska komisija je u prosincu prošle godine imenovala gospođicu Šerifović kao jednu od 15 veleposlanika Europske godine dijaloga među kulturama. Njezina politička pripadnost i aktivnosti ni na koji način ne izražavaju političku poziciju Europske unije u kontekstu srbijanskih predsjedničkih izbora, koji su stvar naroda u Srbiji", rekao je John Macdonald, glasnogovornik povjerenika za kulturu i obrazovanje, odgovarajući na novinarsko pitanje predstavlja li za Komisiju problem ako ujedno ona bude veleposlanica Tomislava Nikolića, pobjednika u prvom krugu predsjedničkih izbora, koji nastupa s protueuropskih pozicija.

"Međutim, Komisija će ispitati da li je gospođica Šerifović davala neke izjave koje bi bile u suprotnosti s Europskom godinom dijaloga među kulturama i u tom bismo slučaju razmotrili njezino imenovanje veleposlanicom", rekao je Macdonald.

Europski parlament i Vijeće Europske unije proglasili su 2008. godinom europskog dijaloga među kulturama. 

Komisija je krajem prošle godine imenovala 15 veleposlanika interkulturnog dijaloga, među kojima je i poznati brazilski pisac Paolo Coelho.