Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (Foto: AFP)
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (Foto: AFP) Foto: Afp

Europske zemlje, članice Vijeća sigurnosti pozvale su u utorak, prije početka sastanka koji su sazvale Sjedinjene Države, na organiziranje predsjedničkih izbora u Venezueli kako bi se riješila politička kriza u toj zemlji.


"Posljednjim predsjedničkim izborima nedostaje demokratski legitimitet", prema deklaraciji tih zemalja članica Vijeća (Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Belgija, Poljska) koje su tražile povratak demokracije putem slobodnih, transparentnih i vjerodostojnih predsjedničkih izbora.

Vezani članci Vladimir Putin (Foto: AFP) Putin čestitao Maduru, SAD venezuelske izbore nazvao "farsom" Nicolas Maduro pobijedio na venezuelskim predsjedničkim izborima (Foto: AFP) Nicolas Maduro pobijedio, oporba izbore ne priznaje: "Diljem zemlje bilo je 12.711 crvenih točaka"

Osudivši nasilje tijekom vikenda na granicama Venezuele, Europljani su također pozvali na suzdržanost i izbjegavanje uporabe sile. Naglasili su da treba omogućiti ulazak humanitarne pomoći u zemlju.

Te zemlje su u deklaraciji dale punu podršku venezuelskoj Nacionalnoj skupštini, koju vodi oporbeni vođa Juan Guaido.

Guaido se proglasio privremenim predsjednikom prije mjesec dana u čemu ga je podržalo pedesetak država predvođenih SAD-om.

Poziva se na propuštanje humanitarne pomoći

Sjedinjene Države će ovog tjedna zatražiti da Vijeće sigurnosti izglasa jednu rezoluciju o Venezueli, rekao je u utorak američki izaslanik za tu zemlju Elliott Abrams, dok se Rusija i dalje kategorički protivi bilo kakvom osporavanju Nicolasa Madura.

"Ovog tjedna ćemo imati rezoluciju koja će svakako omogućiti ulazak humanitarne pomoći u Venezuelu", rekao je Abrams prije sjednice Vijeća.

Na pitanje o mogućem vetu Rusije na američki tekst, izaslanik je rekao da bi "bila sramota uložiti veto na rezoluciju kojom se poziva na isporuku humanitarne pomoći".

Od veljače su Vijeću sigurnosti ponuđena dva protivnička nacrta rezolucije o Venezueli, jedan američki, a drugi ruski.

Tekst Washingtona poziva na propuštanje međunarodne humanitarne pomoći i organiziranje predsjedničkih izbora, a Rusija i Kina mu prijete vetom.

Ruski plan rezolucije upozorava na američke prijetnje uporabom sile protiv Caracasa.

Da bi je Vijeće usvojilo, rezolucija treba dobiti devet glasova bez veta jedne od pet stalnih članica (Sjedinjene Države, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija). (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju