Obavijesti Video Pretražite Navigacija

EU pozvala Irak da ne izvrši smrtnu presudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europske zemlje u nedjelju su izrazile umjereno zadovoljstvo izricanjem sudske presude bivšem iračkom predsjedniku Saddamu Husseinu, premda su dale do znanja da ne odobravaju smrtnu kaznu. EU je stoga otvoreno pozvala Iračane da ne pogube saddama. Potpuno zadovoljstvo presudom, pak, izrazio je službeni Washington.


Europska unija pozvala je u nedjelju Irak da ne izvrši smrtnu kaznu nad bivšim čelnikom Saddamom Husseinom, koji je osuđen na smrt zbog zločina protiv čovječnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kreće istraga zbog snimke Saddamova smaknuća Slika nije dostupna Saddamovi simpatizeri odaju mu počast i mirno prosvjeduju

- EU se protivi smrtnoj kazni u svim slučajevima i pod svim
okolnostima, pa ona ne treba biti izvršena niti u ovom slučaju,
priopćila je trenutna predsjedateljica EU-a Finska.

U finskom priopćenju ne komentira se izravno sudska presuda Saddamu, ali se naglašava da je EU višekratno osudio "sustavno, rašireno, i iznimno teško kršenje ljudskih prava i međunarodnih humanitarnih zakona koje je počinio režim Saddama Husseina".

Francuska je izjavila da je "primila na znanje presudu iračkog
pravosuđa", podsjetivši na stajalište Francuske i Europske unije o ukidanju smrtne kazne te je izrazila "nadu" da objava presude neće dovesti do "novih napetosti" u Iraku.

Predsjednik talijanske vlade Romano Prodi rekao je da Saddamova osuda odražava "mišljenje čitave međunarodne zajednice" o tom "diktatoru", ocijenivši da treba "razmisliti o smrtnoj kazni".

Istaknuvši da "Saddam Hussein, poput svih političkih čelnika, mora odgovarati za svoja djela", šef španjolske vlade Jose Luis Rodriguez Zapatero podsjetio je da se EU protivi smrtnoj kazni.

Ista reakcija stigla je iz Švedske. Rekavši kako mu je "žao što je Irak odlučio ostati pri smrtnoj kazni", ministar vanjskih poslova Carl Bildt je istaknuo kako je "dobro" i "važno da oni koji su najviše odgovorni za zločine protiv čovječnosti snose odgovornost za svoje postupke".

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Louise Arbour u nedjelju je pak pozvala iračku vladu da poštuje moratorij na pogubljenje kako bi se mogli provesti svi žalbeni postupci.

Britanska ministrica vanjskih poslova Margaret Beckett također je pozdravila presudu Saddamu. 

- Pozdravljam činjenicu da su Saddam Hussein i njegovi suoptuženici izvedeni pred lice pravde i da su morali odgovarati za svoje zločine, kazala je britanska ministrica
vanjskih poslova.

- Strašni zločini počinjeni su za vrijeme vladavine Saddama Husseina. Pravo je da pred sudom odgovaraju oni koji su optuženi za takve zločine nad iračkim narodom, dodala je Beckett.

Washington je u potpunosti zadovoljan presudom.

Bijela kuća i State Department u nedjelju su pozdravili izricanje smrtne presude bivšem iračkom predsjedniku Saddamu Husseinu ističući kako je ona dobrobit za
Iračane i dokaz nezavisnost njihovog sudstva i hrabrosti sudaca te podsjetnik da pravo i pravda trebaju biti ispred straha i osvete.

- To je dobar dan za irački narod, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow u Crawfordu u Teksasu za TV mrežu NBC, dodajući kako je presuda "apsolutni dokaz postojanja nezavisnog sudstva u Iraku", koje sudi pošteno i otvoreno.

Iz arapskog svijeta, pak, dolaze i neke različite reakcije.

Sirijski parlamentarci kritiziraju smrtnu kaznu i iznose dvojbe u legitimnost rada suda. Zastupnik George Jabbour je izjavio da bi više volio da je Saddam osuđen na doživotnu robiju nego na smrtnu kaznu jer se "protivi smrtnoj kazni" premda je "Saddam počinio mnogo zločina koji u cjelini zaslužuje vješanje". 

Također je postavio pitanje legitimnosti suđenja "koje je vođeno za okupacije od strane SAD-a i uz nepotpun irački suverenitet", prenijela je agencija DPA. 

Malcolm Smart, direktor Amnesty Internationala za Bliski istok i sjevernu Afriku u telefonskom razgovoru za AP izjavio je da je njegova organizacija smatrala važnim da Saddam odgovara za svoja djela ali da "čak i on zaslužuje pošteno suđenje a proces u Bagdadu nije uspio ispuniti nužne standarde".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene