Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Eurospke komisije Jose Manuel Barroso izjavio je danas, nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, kako Europska unija niti ima namjeru, niti stavlja pred Srbiju priznavanje Kosova kao uvjet u njenom procesu eurointegracija.


No, Barroso je rekao da je suradnja i dijalog sa Kosovom važan element regionalne suradnje u procesu stabilizacije i pridruživanja uniji.

'Mi u procesu pregovaranja o europskim integracijama ne postavljamo kao uvjet Srbiji bilo proces pregovaranja sa Kosovom, bilo priznavanje Kosova. Međutim, problem postoji i treba ga rješavati. Regionalna suradnja sastavni je dio procesa stabilizacije i pridruživanja, a zadatak EK je da procjenjuje napredak u tom procesu', kazao je Barroso na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u zgradi srbijanskog predsjednika.

Vezani članci Mjesto izlijetanja autobusa DORH objavio za što terete vozača autobusa smrti: Okrenuo se prema stražnjem dijelu autobusa... Ilustracija VIDEO Autobus s Kosova udario u kamion s drvima u Bugarskoj: Ozlijeđeno 29 putnika, među njima i djeca

>> Tadić: Srbija neće podržati referendum koji bi značio podjelu BiH

Predsjednik Tadić kazao je da u dosadašnjim razgovorima nije dobiven takav uvjet i da ne vjeruje da će se to dogoditi u budućnosti jer to ne bi bio realističan pristup u ovakvim političkim razgovorima i Srbija takav uvjet ne prihvaća.

'Mi smo potpuno svjesni da moramo rješavati konflikt koji postoji između Srba i Albanaca na prostoru jugoistočne Europe... Ali mi znamo što je naša crvena linija i mi tu crvenu liniju svakako nećemo prijeći', kazao je Tadić.

Tadić: Izvješće uzimamo kao sugestiju

Govoreći o najnovijem izvješću glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza o suradnji Srbije sa Haaškim tribunalom, za koji su mediji u Beogradu prenijeli da je negativan, Tadić je kazao da Srbija to izvješće uzima u obzir sa punom ozbiljnošću.

'To izvješće uzimamo kao sugestiju u kom pravcu Srbija treba poboljšati suradnju sa Haaškim tribunalom. Ali dozvolite mi da se ne složim sa ocjenom da Srbija ne čini sve što je moguće u suradnji sa Haaškim tribunalom i što je u skladu sa našim potencijalima suradnje danas', ustvrdio je Tadić.

Dodao je kako je za njega važnija bit srbijanske suradnje, to jest uhićenje i izručenje optuženih Ratka Mladića i Gorana Hadžića Haaškom tribunalu, nego sam sadržaj izvješća. Barroso je naglasio kako je suradnja sa Haaškim tribunalom važna i neophodna, te da je to 'neizbježan preduvjet'. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju