Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U etničkim sukobima u sjeveroistočnoj indijskoj pokrajini Assam do danas je poginulo više 30 osoba, a više od 150.000 ljudi izbjeglo je iz svojih domova pred nasiljem.


Dugotrajne napetosti između dominantnog plemena Bodo i manjinskih muslimanskih doseljenika prije gotovo tjedan dana prerasle su u krvoproliće koje zahvatilo okrug Kokrajhar na granici s Butanom, rekao je ravnatelj policije u Assamu J.N. Chaudhury.

Vezani članci Koronavirus u Indiji Prva indijska covid pacijentica ponovno zaražena Munja, ilustracija Kobni selfie: Od udara munje poginulo 11 osoba, većinom mladi

>> Krvavo u Indiji: 17 mrtvih, među njima i šestomjesečna beba

Još se istražuje neposredan povod sukoba koji je pokrenuo niz napada i protunapada između dvije skupine, izvijestila je mreža CNN koja navodi da su sukobima ubijene 32 osobe. Novinska agnecija AFP je izvijestila da se broj stradalih u sukobima popeo na 35 osoba, a 170.000 izbjeglo je iz svojih domova.

Pet je osoba poginulo kada je policija otvorila vatru na gomilu koja je izazivala nerede i požare, rekao je Chaudhury i dodao da su se u tom okrugu slični sukobi događali i početkom devedesetih godina 20. stoljeća i prije desetak godina.

'Za sada je naš prioritet zaustaviti nasilje i palež. Kako bi se ponovno izgradilo povjerenje trebat će više vremena', rekao je.

U Assamu postoje brojne ekstremističke skupine različitih porijekla što odražava izmiješanost etničkih i političkih interesa no policija za ovotjedno naislje nije okrivila niti jednu pobunjeničku skupinu nego agresivne gomile izazivača nereda. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.