Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne posustaje

Erjavec će tužiti Europsku komisiju zbog terana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da se zauzima za podizanje tužbe protiv Europske komisije ako ona donese akt kojim se hrvatskim proizvođačima terana omogućava daljnje korištenje naziva te vinske sorte.

"Mislim da treba iskoristiti sva pravna sredstva koja nam stoje na raspolaganju, a time mislim na sudsku tužbu", kazao je Karl Erjavec u Bruxellesu novinarima koji su ga pitali o razvoju događaja u slovensko-hrvatskom sporu oko terana, o čemu se kompromisno rješenje sprema donijeti Europska komisija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne isključuju tužbu sudu EU EK: Hrvatski vinari smiju koristiti ime teran, Slovenija "duboko razočarana" odlukom Slika nije dostupna Prijelazni rok Hrvatska ima 15 godina da Kranjskoj kobasici nađe drugo ime

O namjeri Europske komisije da donese akt o uvjetima pod kojima se naziv teran kao naziv vinske sorte može koristiti kod označavanja hrvatskog vina zaštićene oznake izvornosti "Hrvatska Istra" u ponedjeljak je bilo riječi u Bruxellesu na posebnem odboru za poljoprivredu, objavili su prema svojim izvorima slovenski mediji.

Unatoč rezervama koje iznosi Slovenija u Europskoj komisiji ne vide razloga za obustavu postupka za donošenje spomenutog akta kojim bi se za Hrvatsku u označavanju njezina terana odobrio izuzetak od slovenske zaštite njenog kraškog terana, objavila je slovenska tiskovna agencija STA. Kako javljaju slovenski mediji u Komisiji to obrazlažu time da je u zaštiti vinskih oznaka već napravljeno više desetaka takvih izuzetaka, a neke od njih iskoristila je i Slovenija.

Komentirajući takve informacije, Erjavec je u ponedjeljak rekao da je neobično da Europska komisija u tom sporu Slovenije s Hrvatskom predlaže rješenje tog pitanja delegiranim aktom.

Delegirani akt predviđen je za rješenje vrlo jednostavnih administrativnih pitanja, a ne za vrlo osjetljiva politička pitanja, kao što je slovenska zaštita terana kao slovenskog vina s geografskim podrijetlom, kazao je Erjavec, dodavši kako je uvjeren da će slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan poduzeti sve potrebno, kako bi se zaštitili slovenski interesi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene