Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smrt novinara

Erdogan kaže da će nastaviti istraživati Khashoggijevo ubojstvo: "Turska i dalje želi znati gdje se nalazi tijelo i tko je odobrio operaciju"

Pravda za Jamala Khashoggija (Foto: AFP)
Pravda za Jamala Khashoggija (Foto: AFP) Foto: Afp
Saudijski novinar Jamal Khashoggi ubijen je u listopadu prošle godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Erogan je ponovio da neki njegovi ubojice bježe od pravde.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak da će Turska nastaviti tražiti istinu o ubojstvu novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu prošle godine i poručio da neki njegovi ubojice bježe od pravde.

Pročitajte i ovo Mohammed bin Salman Nema pravde SAD potvrdio imunitet saudijskom princu u slučaju brutalnog ubojstva novinara: "Novac je ipak na prvom mjestu" Ilustracija Rijedak prizor Prvi sastanak nakon 14 godina: Nakon žestokih svađa sjeli za stol, povezalo ih važno pitanje

Godinu dana nakon što su Khashoggija ubili saudijski agenti koje je poslao Rijad, Erdogan je rekao da Turska i dalje želi znati gdje se nalazi njegovo tijelo i tko je odobrio operaciju.

Saudijski princ Muhamed bin Salman rekao je u intervjuu za američki CBS da "apsolutno nije" naredio Khashoggijevo ubojstvo iako je preuzeo odgovornost kao vođa zemlje.

U međuvremenu je započelo zatvoreno suđenje za jedanaest osumnjičenika, ali održano je tek nekoliko ročišta.

UN je u svom izvješću pozvao na istragu princa Muhameda i drugih viših saudijskih dužnosnika.

CIA i neke zapadne vlade vjeruju da je princ naredio operaciju, čije optužbe Saudijska Arabija opetovano odbacuje.

Khashoggi, saudijski novinar i kolumnist Washington Posta, postao je ugledni kritičar prinčevih politika.

Posljednji put je viđen 2. listopada 2018. dok je ulazio u saudijski konzulat u Istanbulu gdje je trebao podići dokumente za vjenčanje.

Njegovo tijelo je raskomadano i uklonjeno iz zgrade, tvrde turski dužnosnici. Njegovi ostaci nisu pronađeni.

Erdogan je rekao da je putovanje ubojica s diplomatskim putovnicama i "pretvaranje diplomatske zgrade u poprište zločina" opasan presedan.

"Možda je još opasnije nekažnjavanje nekih ubojica koji, čini se, uživaju u kraljevini", piše Erdogan u članku objavljenom u Washinton Postu. Dodaje da nedostaje i transparentnost sa sudskih ročišta.

Erdogan kaže da Turska i dalje vidi Saudijsku Arabiju kao prijatelja i saveznika, ali to ne znači da će Ankara šutjeti.

"Petnaestočlani odred za ubojstva koji je ubio Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu i raskomadao njegovo tijelo, služi interesima države u sjeni unutar kraljevine", rekao je Erdogan, bez dodatnih pojašnjenja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene