Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon nove prijetnje premijera

VIDEO Jedna od najtežih noći u Istanbulu od početka sukoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turska policija suzavcem i vodenim topovima rastjerala je u subotu navečer prosvjednike iz parka Gezi, nekoliko sati nakon što je premijer Recep Tayyip Erdogan zaprijetio policijskom intervencijom. No, prosvjednici su se vratili i uslijedili su novi sukobi.

Snage reda ušle su u park, uporište prosvjednika, i ispraznile ga pomoću suzavca u subotu navečer. Brojni šatori u kojima su se prosvjednici spremali provesti još jednu noć uništeni su u intervenciji, a više je demonstranata uhićeno. Nešto ranije, policija je rastjerala okupljene na trgu Taksim.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Erdogan o prosvjedima: 'Ta je stvar sada završena, više nećemo biti tolerantni' Slika nije dostupna Demonstracije u Turskoj Erdogan se vraća u domovinu, čekaju ga ulice pune prosvjednika

U roku od pola sata policija je uspjela opustošiti park ostavljajući šatore prazne, javlja Fox News. Prosvjednici su u početku pružali i fizički otpor, ali ih je policija odgurivala kako bi ih istjerala iz parka. Nakon toga, na trg je došao buldožder koji je grabio krhotine, ali i radnici koji su rušili šatore.

No, prosvjednici su se ubrzo vratili i probijali te palili barikade na okolnim cestama i ponovno su počeli sukobi s policijom koji su potrajali do kasno u noć. Kako prenosi BBC riječi svjedoka, bila je to jedna od najtežih noći od početka prosvjeda prije 18 dana. Ozlijeđeno je 30-ak osoba.

Sukobi nakon nove Erdoganove prijetnje

Novi sukobi uslijedili su nakon što je turski premijer Recep Tayyip Erdogan pozvao u Ankari ranije u subotu posljednje prosvjednike koji su ostali u malom parku Gezi i na Trgu Taksim da do nedjelje napuste te prostore, jer će u suprotnom narediti policijsku intervenciju.

"U nedjelju u Istanbulu imamo sastanak. Jasno sam rekao, ako trg Taksim ne bude prazan, snage sigurnosti će znati kako ga isprazniti", rekao je Erdogan pred više desetaka tisuća pristaša svoje stranke u predgrađu Ankare.

>> Suzavcem i vodenim topovima na prosvjednike

"Daljnje zadržavanje na tim mjestima više nema nikakvog smisla, jer se tim predmetom sada bavi pravosuđe. Ne znam što će sud odlučiti, ali u Istanbulu će biti organiziran referendum čije ćemo rezultate poštivati", dodao je.

Posljednjih dana Erdogan je više puta prijetio nasilnom evakuacijom prosvjednika s Trga Gezi. Solidarnost za Taksim, glavna koordinacija udruga koje su zaposjele park, priopćila je u subotu da neće otići s tih položaja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene