Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaštita Turske

ERDOGAN PORUČIO EUROPI: ''Tko god naškodi ovoj zemlji za to će i platiti''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski predsjednik Tayyip Erdogan optužio je u nedjelju Europu da pomaže terorizmu svojom potporom Radničkoj stranci Kurdistana (PKK) i rekao je da ne mari ako ga Europa zove diktatorom zbog njegova obračuna s tom kurdskom militantnom skupinom i njezinim simpatizerima, dok je turski premijer upozorio da će svatko tko našteti svojoj zemlji za to i platiti.

"Europa kao cjelina pomaže terorizmu. Iako su proglasili PKK terorističkom organizacijom, to je jasno... Mi vidimo kako PKK djeluje slobodno u Europi", kazao je Erdogan. Također je istaknuo da je svaki komad oružja zaplijenjen od militanata PKK-a došao sa Zapada.

Pročitajte i ovo Ruski i kineski ministar vanjskih poslova Strateško partnerstvo Dvije velesile ojačale veze: "Nastavljamo suradnju..." Ilustracija Za PKK Švedska optužila državljanina Turske za financiranje terorističke skupine: "Istraga je podržala sumnje"

"Nije me briga ako me zovu diktatorom ili kako god, to uđe u jedno uho i kroz drugo izađe. Važno je kako me zove moj narod", kazao je.

Turska je izazvala međunarodne kritike nakon što je u petak uhitila čelnike prokurdske stranke HDP, druge po veličini oporbene stranke u parlamentu, u sklopu terorističke istrage. Vlada optužuje HDP za veze s PKK-om, što stranka odbacuje.

HDP je najavio u nedjelju djelomičan bojkot parlamenta zbog tih uhićenja. Erdogan je rekao da će zastupnici koji se ponašaju kao teroristi tako biti i tretirani. Ustvrdio je da je tursko pravosuđe neovisno i da nitko, uključujući njega, nema pravo niti ovlasti da se miješa u sudski postupak.

Premijer Binali Yildirim izjavio je u nedjelju da HDP financira terorizam te da će onaj koji našteti svojoj zemlji platiti za to. "Godina smo vas pozivali da kažete da ste protiv terorra i terorističkih organizacija. Vi niste slušali... Godinama su teorizmu prebacivali novac koji smo slali općinama", kazao je Yildirim.

"Tko god naškodi ovoj zemlji za to će i platiti, nema druge. Ne samo oni koji bombardiraju i pale nego i oni koji podržavaju teror", istaknuo je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene