Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BLACKOUT

Austrija se sprema za energetsku krizu, hrvatske građane ništa ne može iznenaditi: ''Mislim da bismo se snašli, ali moglo bi biti opako''

Energetsku krizu vrlo ozbiljno shvaćaju u Austriji. Njihove institucije građane pripremaju na scenarij nestanka električne energije, pa šalju i upozorenja kako bi uskoro moglo doći do blackouta. Reporter Dalibor Špadina provjerio je za Dnevnik Nove TV imaju li i hrvatski građani razloga za strah od takvog scenarija.

Strah od povratka u mrak zbog energetske krize došao je do vrhunca u Austriji. Tamošnji Hrvati na društvenim mrežama prenose šokantne obavijesti iz austrijskih institucija.

Pročitajte i ovo Preplašena djevojčica U garažama i stanovima Strava u Austriji: 17 maloljetnika mjesecima seksualno zlostavljalo djevojčicu (12) Sebastian Kurz Proglašen krivim Novi problemi bivšeg austrijskog kancelara: Sebastian Kurz osuđen na osam mjeseci uvjetnog zatvora

"Danas mi je donijela iz škole da potpišem papir da sam obaviještena i svjesna da blackout može uskoro nastupiti. I potpisala sam'', navodi se u jednoj od objava na društvenim mrežama.

"Nejasno mi je zašto predviđaju da će se dogoditi. Kužim da broj stvari koje troše struju raste bitno brže od izvora, ali ovo je ipak malo dramatično, a nedorečeno'', komentira se u drugoj.

"Totalno sam u šoku, ali na primjer moja frizerka već ima pun podrum vode i konzervi zbog mogućeg blackouta'', navodi se kao primjer u jednome od komentara. 

Austrijske oružane snage izradile su edukativni video. Na internetskim stranicama vlade objavljene su upute za građane, kojima savjetuju da pripreme pitku vodu, trajnu i konzerviranu hranu, novac i lijekove, svjetiljku, prvu pomoć.

Austrijska vojska građane savjetuje da uvijek imaju napola napunjen spremnik goriva jer ako nestane struje, neće raditi benzinske postaje, ali i da provjere ispravnost radija u svojim automobilima.

Hrvatske građane ništa ne može iznenaditi. "Imamo svijeće i deku i više nam ne treba", "Moja životna družica i ja mislim da bi se snašli, ali moglo bi biti opako", "Ogulila bih krumpir, unutra stavila mast, krpicu kao što se nekad radilo i zapalila i to bi mi bilo svijetlo."

U Hrvatskoj nema tolikog razloga za strah od nestanka električne energije kao u Austriji jer je Hrvatska energetski neovisnija od nekih zemalja u okruženju zbog načina na koji se struja proizvodi.

U Hrvatskoj se većina struje proizvodi u hidroelektranama te iz drugih obnovljivih izvora energije, zatim iz nuklearne elektrane Krško, od termoelektrana najznačajnija je Plomin na ugljen, dok se vrlo malo struje proizvodi u plinskim elektranama.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: AFP) Od veljače Prvi u Europi: Izglasali obavezno cijepljenje, ali i masne kazne za one koji se usprotive

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ODOBRIO PARLAMENT Austrija legalizirala potpomognuto samoubojstvo, doznajte pod kojim uvjetima će biti dopušteno, ali i kome je izričito zabranjeno

"Treba umiriti građane, ne treba ih plašiti. Zapravo se čudim i situaciji u Austriji, ali tamo je dosta elektrana na plin, kao i u Njemačkoj, pa možda je u tome problem", objasnio je energetski stručnjak Igor Grozdanić.

Za razliku od Austrije, hrvatska vlada, ističe Grozdanić, treba pripremati mjere pomoći za industriju zbog poskupljenja plina. S druge strane, austrijska javna televizija priprema i edukativni film kako se ponašati ako nestane struje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene