Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POKREĆU JAVNO SAVJETOVANJE

Stranka rada i solidarnosti traži nastavak provođenja: "Mjera roditelj-odgojitelj imala je dobar demografski učinak"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klub zagrebačkih gradskih zastupnika Stranke rada i solidarnosti izvijestio je u četvrtak da pokreće postupak javnog savjetovanja za stavljanje izvan snage Odluke o revidiranju mjere roditelj-odgojitelj, tj. ukidanju novčane pomoći za roditelje odgojitelje.

Klub zagrebačkih gradskih zastupnika Stranke rada i solidarnosti traži nastavak provođenja te demografske mjere za sve korisnike koji su ranije stekli to pravo.

Javno savjetovanje traje do 11. veljače ove godine, a iz stranke navode da je drastičnim revidiranjem mjere roditelj-odgojitelj, zagrebačka gradska vlast grubo i bezobzirno umanjila stečena prava korisnika.

Smatraju da je analiza koja je prethodila revidiranju mjere, bila "površna" i da je dokument sastavljen bez ikakve znanstvene ili stručne ekspertize, a korisnicima mjere roditelj-odgojitelj nije bilo omogućeno da sudjeluju u njegovoj izradi.

Ocjenjuju da će dosadašnji korisnici te demografske mjere 'postati građani drugog reda'.

Iz stranke Rada i solidarnosti procjenjuju da je mjera u Zagrebu polučila dobar demografski učinak, a da se njeno ukidanje temelji na vrlo slobodnom i proizvoljnom tumačenju Ustava, zakona i propisa.

"Roditeljima-odgojiteljima koji su pravo na novčanu pomoć stekli, nadalje treba osigurati primjenu toga akta dok se ne ispune uvjeti za prestanak njihovoga prava", stoji u priopćenju.

Ističu da su korisnici te mjere dragovoljno ulazili u mjeru te prema njoj planirali svoje živote.

Također ocjenjuju da su korisnici mjere bili 'izloženi neviđenom linču, prostakluku i vrijeđanju na društvenim mrežama i u javnom prostoru'.

"Kako se godišnji rashodi za mjeru procjenjuju u visini 485 milijuna kuna, a za tu namjenu proračunom Grada Zagreba planirani su rashodi u visini 220 milijuna, proizlazi da bi tako za 2022. uštedu činila razlika od 265 milijuna kuna, dakle svega 1,77 posto proračuna", navodi se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ukidanje demografske mjere Roditelji odgojitelji podnose zahtjeve Visokom upravnom sudu, žele ocjenu zakonitosti Tomaševićeve odluke. On im poručio: ''Provest ćemo anketu među korisnicima''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zaštita zakonsih prava korisnika HURO i udruga U ime obitelji najavili konferenciju za medije zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj

Smatraju da Grad Zagreb korisnicima te mjere treba osigurati kompenzacijske mjere temeljem kojih bi korisnici mogli sami birati hoće li izaći iz mjere ili će u njoj ostati do ispunjavanja uvjeta za njeno korištenje.

Procjenjuju da je ukidanje mjere u Zagrebu suprotno demografskom razvoju u vremenu kada demografski problemi postaju prioritetan problem u Hrvatskoj

 

.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene