Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp

U Austriji je u subotu stupio na snagu zakon koji dopušta potpomognuto samoubojstvo odraslim osobama koje su smrtno bolesne ili imaju neku trajnu tešku bolest.


Austrijski je parlament odobrio novi zakon u prosincu, nakon što se o njemu očitovao ustavni sud, te je potpomognuto ubojstvo postalo legalno.

Potpomognuto samoubojstvo bit će strogo regulirano. Svaki slučaj procijenit će dva liječnika, od kojih jedan mora biti stručnjak za palijativnu medicinu. Vlada je također namijenila sredstva za razvoj palijativne skrbi kako bi se osiguralo da nitko ne bira smrt ako postoje druge opcije.

Potpomognuto samoubojstvo legalno je i u susjednoj Švicarskoj te još nekoliko europskih zemalja uključujući Španjolsku, Belgiju i Nizozemsku.

Aktivna pomoć pri samoubojstvu u Austriji ostaje zabranjena, a nova pravila izričito isključuju maloljetnike i osobe s mentalnim bolestima.

Danijela Dolenec Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika: "Mi pritišćemo gumbe koji ne rade... Ni čistačica se nije mogla zaposliti bez da je Bandić to odobrio"

Ivan Čorkalo Što su radile službe u novogodišnjoj noći i kako je prošao doček u Zagrebu? "Tu baš nije bilo držanja distance..."

Odrasle osobe koje žele okončati život morat će predočiti dijagnozu i imati potvrdu da su sposobni sami donositi odluke. Pošto dobiju odobrenje dvoje liječnika, morat će pričekati 12 tjedana kako bi razmislili o svojoj odluci ili dva tjedna ako su smrtno bolesni.

Ustraju li u odluci, moći će dobiti lijekove za samoubojstvo u ljekarni nakon što obavijeste odvjetnika ili bilježnika. Imena tih ljekarni neće biti poznata javnosti.

Potpomognuto samoubojstvo u Austriji dosad se kažnjavalo s do pet godina zatvora.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju