Na sjeveru Poljske hrvatski vojnici odbrojavaju posljednje dane u NATO-ovoj misiji.


Hrvatski vojnici u Poljskoj broje posljednje dane u NATO-ovoj misiji, no kako javlja reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov, njihova misija na Baltiku time ne završava.

''NATO saveznici računaju na hrvatske partnere. Još se ne povlačimo, ali zato mijenjamo vatreno naoružanje po kojem su u Poljskoj bili poznati na vojnim poligonima i koji su ima bili svojevrsni zaštitni znak. Obišao ih je i ministar obrane kako bi se iz prve ruke uvjerio što su njihove zadaće na terenu'', javila je Pezo Moskaljov.

''Pripremamo se za povratak...''

Uigrani i uvježbani, na samo 50-ak kilometara od granice s Rusijom, u bazi Bemowo Piskie trenutačno je 80 hrvatskih vojnika, a među njima je i šest žena. Hrvatski se "topnici" na vojnom poligonu uvježbavaju sa saveznicima iz NATO-a, na vatrenim položajima, ali ledom okovanom terenu. Niske temperature teže su im pale od obuke, ali ne žale se previše.

Ivana Pezo Moskaljov Detalji Banožićeva posjeta Varšavi: "Poljaci i Hrvati stari su vojni znanci. Otvorila se ponovno tema školovanja"

Ministar obrane je razgledao i njihovu opremu i potvrdio da dogodine put Baltika šalju – haubice. Više od svega vesele ga pohvale. "Pokazali su da Hrvatska ima jedan respekt od svojih saveznika, partnera i na nas računaju u svim ostalim vježbama", kaže Banožić.

"Lagano se pripremamo za povratak kućama i veselimo obiteljima, djeci, ženama'', otkriva skupnik Filip Lovrić. Vraćaju se za manje od dva tjedna.

Satnik Dario Bilješković - 1 Uskoro se vraćaju kući: Zapovjednik otkrio što je naučio od Amerikanaca i čemu se najviše veseli

A hladne vjetrove i svoje zadaće na sjeveroistoku Europe na novih šest mjeseci prepuštaju drugima. Hrvatska kod kuće obučava i cijelu jednu satniju, izvijestila je reporterka Pezo Moskaljov. ''To bi bilo nešto više od stotinjak vojnika za odlazak u Litvu. Tamo su u misiji već bili. Prošli su ocjenjivanje, čeka se službena odluka politike o tome'', otkrila je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju