Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četvrti mandat

Macron čestitao Merkel, očekuje nastavak zajedničke europske suradnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je u nedjelju navečer na svom Twitteru da je nazvao njemačku kancelarku Angelu Merkel kako bi joj čestitao na ponovnom izboru, izrazivši uvjerenost da će njih dvoje "odlučno" nastaviti sa svojom iznimno važnom suradnjom.

"Nazvao sam Angelu Merkel kako bih joj čestitao. Odlučno ćemo nastaviti našu iznimno važnu suradnju za Europu i za naše zemlje", napisao je Macron.

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina, župan O vrućoj situaciji Komadina: "Ne do Bog da im pada na pamet poništavati izbore. Na stolu je i da Milanović nije kandidat za premijera" Boris Pistorius, njemački ministar obrane Ukrajina, kamen spoticanja Iz Njemačke stigla reakcija na Macronovu kritiku: "Rasprava oko toga tko je kukavica ne donosi nam ništa"

Angela Merkel, koja je na dužnosti kancelarke već provela tri mandata, odnosno 12 godina na čelu njemačkih konzervativaca, oslabljena je na nedjeljnim izborima povijesnim uspjehom nacionalističke desnice te teškoćama pronalaženja partnera za formiranje vladajuće koalicije.

Njemački liberali, vjerojatni partneri Angele Merkel u budućoj vladi, najavili su u nedjelju kako će se suprotstaviti prijedlogu proračuna u eurozoni koji zagovara francuski predsjednik Macron.

Novi francuski predsjednik nije štedio napor od izbora u svibnju kako bi obnovio snažnu vezu između Pariza i Berlina, s namjerom "obnavljanja" Europe nakon potresa koji je izazvao Brexit. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene