Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je u nedjelju navečer na svom Twitteru da je nazvao njemačku kancelarku Angelu Merkel kako bi joj čestitao na ponovnom izboru, izrazivši uvjerenost da će njih dvoje "odlučno" nastaviti sa svojom iznimno važnom suradnjom.


"Nazvao sam Angelu Merkel kako bih joj čestitao. Odlučno ćemo nastaviti našu iznimno važnu suradnju za Europu i za naše zemlje", napisao je Macron.

Vezani članci Angela Merkel (Foto: AFP) Merkel osudila ubojstvo novinara: Na kušnji izvoz njemačkog oružja Rijadu Izbori u Bavarskoj još jedan udarac za vladu Angele Merkel (Foto: AFP) Izbori u Bavarskoj još jedan udarac za vladu Angele Merkel

Angela Merkel, koja je na dužnosti kancelarke već provela tri mandata, odnosno 12 godina na čelu njemačkih konzervativaca, oslabljena je na nedjeljnim izborima povijesnim uspjehom nacionalističke desnice te teškoćama pronalaženja partnera za formiranje vladajuće koalicije.

Njemački liberali, vjerojatni partneri Angele Merkel u budućoj vladi, najavili su u nedjelju kako će se suprotstaviti prijedlogu proračuna u eurozoni koji zagovara francuski predsjednik Macron.

Novi francuski predsjednik nije štedio napor od izbora u svibnju kako bi obnovio snažnu vezu između Pariza i Berlina, s namjerom "obnavljanja" Europe nakon potresa koji je izazvao Brexit. (Hina)