Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Organiziran prosvjed u Mostaru

Ekološka katastrofa prijeti toku Neretve: Otrovan mulj iz deponije ugrožava ljude, životinje i biljke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građani gradskog područja Sjever Mostar u ponedjeljak organiziraju prosvjed zbog, kako navode u pozivu, odlaganja opasnog otpada u obližnji deponij Uborak.

Deponij Uborak kod Mostara postao je, smatraju stanovnici tog područja, opasan za ljude, životinje i biljke. Traže hitnu reakciju lokalnih vlasti i zatvaranje deponija, a u ponedjeljak su organizirali prosvjed.

Pročitajte i ovo Sukob molitelja i prosvjednika kod Kamenitih vrata U Zagrebu Sukob kod Kamenitih vrata: Prosvjednici zapjevali poznatu dječju pjesmu, intervenirala je i policija Kompostana na Čretu - 3 Smrdi, užasno smrdi Zbog kompostane u Maksimiru svi se guše u smradu: Građani najavili prosvjed, a gradski oci ih poveli u obilazak

"U posljednje vrijeme na deponij Uborak odlaže se mulj iz otpadnih voda koji u sebi sadrži ogromne količine teških metala, kao i drugih kancerogenih materija, također se odlažu animalni i medicinski otpad koji direktno utječe na zdravlje svih stanovnika, ali i građana Mostara", navodi se u pozivu na prosvjed koji organizira Inicijative građana 'Jer nas se tiče'.

Iz inicijative ističu ozbiljnu zabrinutost zbog odlaganja dehidriranog mulja s postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u Mostaru, koji se ubraja u opasni otpad. Opasnim smatraju i medicinski, otpad životinjskog porijekla te druge kancerogene tvari koje, kako navode, direktno utječu na zdravlje lokalnih stanovnika, ali i svih građana Mostara.

"Odlaganje mulja na deponijama komunalnog otpada je u sukobu s EU Direktivama o odlaganju otpada, te uz činjenicu da je deponija Uborak zapravo deponija komunalnog otpada, odnosno kućnog i njemu sličnog otpada, to je zabrinjavajući podatak za nas građane ovog područja", dodaje se u priopćenju Građanske inicijative 'Jer nas se tiče'.

Ugroženi ljudi, biljke i životinje

Radi se o tvarima koje sadržavaju koncentraciju teških metala poput kadmija, bakra, cinka, žive i olova u otpadnom mulju i do 100 puta veću od vrijednosti koje su propisane kao dozvoljene za odlaganje. Iz Inicijative smatraju da bi odlaganje ovakvog materijala, uz već postojeće probleme koji postoje na deponiji Uborak, ozbiljno ugrozilo zdravlje ljudi, životinja i biljaka na tom prostoru jer, ističu - zagađuju se voda, zemlja i zrak.

Iz Građanske inicijative traže hitnu reakciju lokalnih vlasti. Zahtijevaju zaustavljanje, kako kažu, nelegalnog odlaganja otpada na deponij Ubarak, ugrađivanje pročistača, postupno zatvaranje postrojenja deponija uz saniranje ekoloških posljedica u okolici deponija.

Građane Mostara uznemirile su nedavno videosnimke objavljene na portalu Faktor, a na kojima se, kako tvrdi autor istih, vidi otpadna voda iz deponija koja se ulijeva u suho korito potoka i koje tada odlazi u jezero Hidroelektrane Mostar te zagađuje rijeku Neretvu.

Otpadne vode zagađuju Neretvu

"Deponij Uborak ispušta kroz potok Sušicu iscjedak koji se stvara ispod deponije smeća, i odlazi u jezero HE Mostar i zagađuje Neretvu. Taj iscjedak iz deponije su puštali i ranije u spomenuti potok, ali su puštali kada voda nadođe pa mi to nismo mogli primijetiti tada. Kako kiša pada već danima, vjerovatno su računali da će taj potok proraditi pa se opet neće vidjeti ništa", kazao je autor snimki Nijaz Hodžić.

Snimke datiraju s kraja svibnja, a uz stravičan prizor zagađenja koje dolazi iz deponije, Hodžić upozorava na nesnosan smrad koji se širi s deponija. Navodi da je na mjesto zagađenja izašla i komisija i da ih je 'miris' koji se širio tjerao na povraćanje.

"Mi koji se bavimo poljoprivredom imamo bušotine, još nismo primijetili da je došao taj otpad u naše bušotine, ali vjerojatno više stradaju ljudi niz tok Neretve. U Višićima, Čapljini... za zalijevanje usjeva uzimaju vodu iz Neretve. Stanje je jako ozbiljno i alarmantno, jer prijeti ekološka katastrofa", poručio je Hodžić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene