Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Zbog migrantskog pritiska

EK za iznimno produljenje kontrole unutarnjih granica za pet zemalja članica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija je u srijedu preporučila Vijeću EU-a da se za pet zemalja članica iznimno produljenje na razdoblje od šest mjeseci kontrola na unutarnjim granicama schengenskog prostora.

To iznimno derogiranje schengenskih pravila o slobodnom kretanju osoba odnosi se na Austriju i njezinu granicu s Mađarskom i Slovenijom, na Njemačku na granici s Austrijom, Dansku u njezinim trajektnim lukama za brodove koji pristižu iz Njemačke i na njezinoj kopnenoj granici s Njemačkom, na Švedsku i njezine luke na jugu i zapadu zemlje te Norvešku i njezine luke za trajekte iz Danske, Njemačke i Švedske.

Te zemlje schengenskog prostora uvele su privremene kontrole na svim granicama zbog velikog migrantskog pritiska. Te privremene mjere, uvedene prošle godine, uskoro istječu (u Njemačkoj 13. svibnja, u Austriji 16. svibnja) i bez novog produljenja te bi zemlje kršile schengenski zakonik ako bi zadržale granične kontrole.

Komisija se odlučila za ovaj prijedlog jer je zaključila da Grčka još uvijek nije ispravila sve uočene nedostatke u upravljanju vanjskim granicama.

Komisija je zaključila da je Grčka napravila veliki napredak u ispravljanju tih nedostataka, ali da je ostao još jedan dio koji se mora ispuniti. Budući da i dalje postoje rizici zbog kojih je dio zemalja Schengena uveo privremene kontrole, Komisija je predložila iznimno produljenje za derogiranje schengenskih pravila.

Pri tome, Komisija ističe da to ne znači da se Grčku isključuje iz Schengenskog prostora.

Komisija također kaže da ne odustaje od svoga plana da se do kraja godine uspostavi normalno funkciniranje schengenskog prostora bez kontrola na unutarnjim granicama. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vijesti s 'prve linije' Makedonija: Balkanska ruta će se zatvoriti kad Austrija popuni svoju migrantsku kvotu Slika nije dostupna Zaustavljanje izbjegličke krize Austrija planira vratiti 50.000 tražitelja azila do 2019.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene