Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saboteri su u ponedjeljak digli u zrak egipatski plinovod prema Jordanu i Izraelu, rekli su očevidci i sigurnosni izvori, nekoliko sati prije početka prvih slobodnih izbora otkako je u veljači svrgnut predsjednik Hosni Mubarak.


Eksplozija je detonirana zapadno od Al-Ariša na Sinaju, izjavio je očevidac. Državna novinska agencija MENA javila je da se eksplozija dogodila na području Al-Sabila.

Sigurnosne snage i vatrogasni kamioni pohitali su na lice mjesta.

Plinovod kojim se plin doprema u Jordan i Izrael, zadnji put je napadnut 25. studenog. Ovo je peti takav napad otkako je 11. veljače Mubarak odstupio s vlasti, premda je plinovod prvi put napadnut nekoliko dana ranije.

Egipatski dvadesetogodišnji ugovor s Izraelom, potpisan za Mubarakove vladavine, nepopularan je u egipatskoj javnosti jer, kako tvrde njegovi kritičari, židovska država ne plaća dovoljno za plin.

Vlada je ovaj mjesec rekla da će pooštriti sigurnosne mjere duž plinovoda postavljanjem alarmnih uređaja i uvođenjem sigurnosnih ophodnja koje će povjeriti beduinskim urođenicima. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna 2011. - Godina u kojoj je svijet glasno zatražio promjene! Slika nije dostupna Dignut u zrak egipatski plinovod