Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez milosti za IS

Egipat pozvao svijet na 'odlučnu intervenciju' u Libiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Egipatska vojska u zoru je izvela zračni napad na ciljeve Islamske države u Libiji.

Šef egipatske diplomacije najavio je u ponedjeljak da odlazi na antiteroristički summit u Washingtonu s namjerom da se založi za "odlučnu intervenciju" u Libiji gdje je Islamska država preuzela odgovornost za odrubljivanje glave 21 egipatskog kršćanina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stručnjak za terorizam 'Nekonkretni zahtjevi islamista karakteristični su za takozvanu Islamsku državu' Slika nije dostupna ŽELITE LI ZNATI? Ovako je nastala jedna od najopasnijih organizacija na svijetu

Same Šukri "odlazi u Washington kako bi sudjelovao na antiterorističkom summitu od 18. do 20. veljače i potvrdio stav Egipta spram terorizma. Ostaviti stanje u Libiji kakvo je sad bez odlučne intervencije kako bi se ondje zaustavio napredak terorističkih organizacija predstavljalo bi jasnu prijetnju za međunarodnu sigurnost i mir", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Egipatska vojska priopćila je u ponedjeljak ujutro da je u zoru izvela zračni napad na ciljeve Islamske države u Libiji, dan nakon što je skupina objavila video snimku koja prikazuje smaknuće 21 Egipćana. Ciljevi napada bili su kampovi IS-a, mjesta za obuku i skladišta oružja. Vojska u priopćenju kaže da je napad "osveta za krvoproliće i odmazda za ubojice".

Predsjednik Abdel Fatah al-Sisi rekao je da Egipat ima "pravo odgovoriti" na akcije IS-a.

Egipat napao ciljeve IS-a nakon smaknuća svojih državljana

Džihadistička skupina Islamska država (IS) objavila je u nedjelju videosnimku pogubljenja osoba koje je predstavila kao egipatske kršćane, kopte, koje je nedavno bila otela u Libiji. Na snimkama objavljenim na mrežnim stranicama kojima se koristi IS, osobe u narančastim odijelima, sličnim onima koje su nosili taoci koje je džihadistička skupina nedavno pogubila u Siriji, poredani su na plaži s rukama u lisičinama na leđima, nakon čega im krvnici odrubljuju glavu nožem.

Francuski i egipatski predsjednici Hollande i Al-Sisi pozvali su na sastanak Vijeća sigurnosti UN-a i "nove mjere" protiv Islamske države, nakon telefonskog razgovora dvojice šefova država.

Hollande je egipatskom kolegi ponovno "izrazio solidarnost nakon ubojstva 21 egipatskog državljanina u Libiji", piše u priopćenju ureda francuskog predsjednika u ponedjeljak, na dan kada bi Francuska i Egipat trebali potpisati bilateralni sporazum o francuskoj opskrbi Egipta letjelicama Rafale. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene