Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zdravo meso će kasnije prodati

Egipat počeo masovno klanje svinja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Egipat je danas počeo masovno klanje 250.000 svinja, o čemu su vlasti odlučile nakon pojave gripe A (HAN1).

Ta odluka Egipta gdje do sada nije otkriven niti jedan slučaj oboljenja životinja ni ljudi, uglavnom je kritizirana, jer je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) istaknula da do sada nema podataka ni o jednom slučaju prijenosa zaraze sa svinje na čovjeka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dramatični porast H1N1: Smrtnost u tjedan dana porasla 85 posto Slika nije dostupna Broj oboljelih iznosi 22.556 U Meksiku više od 200 umrlih od svinjske gripe

U Aleksandriji je ubijeno stotinajk životinja, a u Kairu je 28.000 svinja prevezeno u klaonice, izvijestila službena agencija Mena. Egipatski parlament je tu odluku donio kao mjeru opreza, iako zasad nema izvješća o pojavi svinjske gripe u toj arapskoj zemlji.

Meso će biti pregledano, zamrznuto pa prodano

Iako ova mjera nema nikakve veze s bolešću, očekuje se da će masovno klanje svinja smanjiti paniku, a operacije klanja će trajati između tri i četiri tjedna. U Egiptu ima između 300 i 400 tisuća svinja, koje uzgajaju egipatski kršćani, (10 posto stanovništva).

Direktor odjela za zarazne bolesti u ministarstvu poljoprivrede Saber Abdel Aziz Galal je rekao da će meso svinja biti najprije biti pregledano, zatim zamrznuto, a kasnije prodano u korist vlasnika. WHO se protivi klanju svinja i drži ga u potpunosti neopravdanom u borbi protiv gripe A (H1N1). Svinjska gripa je do sada, po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, odnijela 16 života i zarazila više od 600 ljudi u 17 zemalja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene