Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti vojna vladavina

Egipat: El-Baradei želi spriječiti da vojska imenuje premijera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni zapovjednik egipatske vojske maršal Hussein Tantawi kazao je kako neće dopustiti da itko ometa održavanje izbora.

Prosvjednike i sve one kojima bi moglo pasti na pamet da ometaju izbore poručio je da bi zemlja mogla trpjeti jako teške posljedice ako ne prevlada trenutačnu krizu. Pozvao je predsjedničke kandidatea Mohammeda El-Baradeija i Amra Moussu da ga podrže Kamala Ganzourija (78), njegova kandidata za mjesto premijera. On je već bio premijer, i to za vladavine Hosnija Mubaraka. Tantawi je također naglasio da će vojska osiguravati sva biračka mjesta kako bi građani u miru mogli obaviti svoju dužnost.

Pročitajte i ovo Vježba ŠTIT 24 Trening za upravljanje u kriznim situacijama: Održana vježba policije i američkog veleposlanstva Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku''

Iako su u subotu razgovarali s maršalom Tantawijem, ni Moussa ni El-Baradei ne podržavaju vojsku u njenom nastojanju da zadrži dio vlasti u Egiptu. Očekivati je da će obojica dovesti u pitanje namjere oružanih snaga i njihova glavnog zapovjednika.

Tako je jučer Muhammed El-Bbaradei kazao kako je spreman povući svoju kandidaturu za predsjednika i preuzeti vođenje prijelazne vlade, što je svakako potez kojim Tantawiju želi poručiti da ne prihvaća nikakav oblik vojne vladavine. U priopćenju je kazao kako tim potezom želi osigurati potpunu neutralnost u prijelaznom razdoblju koje se smatra ključnim za budućnost Egipta.

U nakani da održe posljednji masovni predizborni prosvjed, prosvjednike je na trgu Tahrir spriječio sasvim prozaičan i za mnoge čudan razlog –- u Kairu je jučer pala kiša, što je pojava koja se u tom gradu javlja jednom u nekoliko godina. (Agencija VLM)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene