Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mlade žene sa Zapada, buduće džihadističke nevjeste, koje odlaze u Siriju i Irak uglavnom imaju zablude o svijetu u koji dolaze.


Islamska država (ISIL) objavila je manifest za žene. Deset tisuća riječi o tome gdje je ženino mjesto u džihadističkom svijetu i što se od nje očekuje. Posebno se to odnosi na žene koje u Kalifat dolaze sa Zapada. 

Djevojčice se mogu udavati već s devet godina i ispuniti svoju ulogu žene, majke i domaćice, stoji u manifestu. Najkasnije će se udati do 16, 17 godina dok su još mlade i 'aktivne'. Ženama je strogo zabranjeno nošenje nakita, brijanje na određenim dijelovima, a posjećivanje trgovina odjećom i salona za uljepšavanje grijeh je koliko i 'štovanje vraga'.

Vezani članci Azerbajdžanske snage Rusija zabrinuta zbog sukoba: "U Nagorno Karabahu raspoređuju se i džihadisti iz Libije i Sirije" Džihadisti srušili zrakoplov sirijskog režima (Foto: AFP) - 1 Džihadisti srušili zrakoplov sirijskog režima: Sirija i saveznici gotovo svakodnevno bombardiraju IdlibTakva se propaganda često ne poklapa sa slikom koju mlade žene sa Zapada, koje odlaze u Siriju i Irak, imaju o Kalifatu, piše Independent.

Žene se mogu obrazovati od sedam do najviše 15 godina, i to isključivo o islamu, kuhanju, pletenju i drugim vještinama koje joj mogu pomoći da bude dobra domaćica.
'Nema potrebe da žena želi diplome pokušavajući dokazati da je njezina inteligencija veća od muškarčeve', stoji u manifestu.

Kralj će osobno bombardirati džihadiste IS-a

U nekim slučajevima, navodi se, žene mogu raditi kao liječnice ili učiteljice ili se čak mogu boriti, ali samo ako budu pozvane, odnosno ako nema dovoljno muškaraca. No, svaki takav posao mogu raditi najduže tri dana tjedno, i to samo ono što mogu izdržati i što im neće biti problem napraviti.

'U ovakvom džihadističkom perverznom poimanju feminizma ženu se uvjerava da se brine za njezino dobro i da ima glavnu ulogu, što naravno ne odgovara istini, jer ona može samo ono što joj njihova ideologija dozvoljava', tumači Charlie Winter, koji se bavi istraživanjem džihadizma u Siriji i Iraku i koji je preveo manifest pronađen na jednom od foruma popularnih među džihadistima.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju