Stop zlostavljanju, ilustracija
Stop zlostavljanju, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr

Tužiteljstvo BiH podignulo je u petak optužnicu protiv dvije državljanke Ukrajine koje tereti za organiziranje široke mreže prostitucije i trgovine djevojkama s područja istočne Europe.


A. Ž. (60) i N. N. (32) u pritvoru su u BiH, a optužene su da su od početka 2019. pa do kraja siječnja 2021. na području Mostara, Banje Luke i Bijeljine organizirale skupinu čiji je cilj bio trgovina ljudima.

Vezani članci Potres, Ilustracija Potres od 3,3 po Richteru probudio stanovnike BiH u tri ujutro: "Glasan zvuk prije trešnje. Nisam bio siguran je li eksplozija ili potres" Gordana Tadić Državna tužiteljica BiH: "Znam da me godinama nezakonito prate i nadziru. Nije mi to ništa novo"

Novačile su djevojke uglavnom s područja Ukrajine i Rusije i dovodile ih u BiH gdje su ih prisiljavali na prostituciju, a istragom je utvrđeno kako je kod nekih od njih to prouzročilo teške fizičke i psihičke posljedice.

Utvrđeno je kako je žrtvom lanca prostitucije bilo najmanje 17 djevojaka prisiljenih pružati seksualne usluge za novac, koji su morale predavati organizatoricama.

Djevojke koje bi se pobunile zbog tretmana bile su zlostavljane.

Iz Tužiteljstva BiH naveli su kako je istraga o ovom slučaju vođena u suradnji s partnerskim agencijama u inozemstvu, a ukoliko Sud BiH potvrdi optužnicu na suđenju će se krivnja optuženih Ukrajinki dokazivati uz saslušanje 42 svjedoka i brojne materijalne dokaze.

Za ovakva kaznena djela u BiH je propisana minimalna kazna od deset godina zatvora.