Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dva su Jordanca poginula, a jedan je Izraelac ranjen u pucnjavi u nedjelju u izraelskom veleposlanstvu u jordanskom glavnom gradu Ammanu, no još nije jasno koji su uzroci pucnjave, objavili su lokalni sigurnosni izvori.


Dvojica Jordanaca radila su za tvrtku koja se bavi izradom namještaja i u veleposlanstvo su ušli prije pucnjave, objavila je policija. Malo je detalja objavljeno pa još nije jasno što je potaknulo pucnjavu.

Vezani članci Policija, ilustracija Krvavi obračun u Međimurju: Nakon svađe uslijedila pucnjava, dvije osobe završili u bolnici Veleposlanik Države Izrael Ilan Mor Izraelski veleposlanik: ''Treba se boriti protiv antisemitizma i mržnje koji se, poput virusa, šire svijetom''

Snage sigurnosti zatvorile su veleposlanstvo, a izraelske vlasti evakuirale su osoblje.

Pucnjava se dogodila u stambenoj zgradi koju je koristilo izraelsko veleposlanstvo, priopćila je jordanska policija. Poručila je i da je istraga još uvijek u "početnim fazama". Izraelske vlasti nisu još komentirale incident.

U Jordanu vlada sve veći bijes protiv Izraela. Jordanski dužnosnici pozvali su Izrael da ukloni metalne detektore na ulazima na Platou džamija u Jeruzalemu, čije je postavljanje uzrokovalo najkrvavije izraelsko-palestinske sukobe u posljednjih nekoliko godina.

Nekoliko tisuća Jordanaca demonstriralo je u petak protiv Izraela u glavnom gradu i drugim gradovima u zemlji, kao i u izbjegličkim kampovima.

Jordan je u nedjelju zatražio žuran sastanak arapskih ministara vanjskih poslova kako bi razgovarali o nastaloj situaciji. (Hina)