Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dva vojnika iz NATO-ove misije za mir u Afganistanu ubijena su u subotu na jugu te zemlje kada su u njih pucali ljudi odjeveni u afganistanske uniforme, objavila je vojna misija Odlučna podrška.


"Dvojica pripadnika operacije Odlučna podrška ubijena su jutros kada su dvije osobe u afganistanskoj uniformi na njih otvorile vatru", objavio je NATO ne navodeći državljanstvo žrtava.

Vezani članci Slika nije dostupna Afganistan: Ubijeno šest NATO-vih vojnika Slika nije dostupna Afganistan: Ubijena tri civila u incidentima s njemačkim vojnicima

U Bukureštu je rumunjsko ministarstvo obrane objavilo da su dvojica njegovih vojnika ubijena u misiji uvježbavanja afganistanskih policajaca blizu grada Kandahara, koji je na jugozapadu Afganistana veliko uporište talibana, javlja AFP.

Treći rumunjski vojnik, pripadnik specijalnih snaga ranjen je u napadu i prebačen u bolnicu u Njemačkoj, navode rumunjske vlasti.

Ubojstvo stranih vojnika dogodilo se u vrijeme kada NATO-ov zapovjednik general John Nicholson razmatra plan za smanjenje broja američkih vojnika u Afganistanu do 2017.

Od objave završetka borbene misije u prosincu 2014., NATO u Afganistanu ima oko 13.000 vojnika u operaciji Odlučna podrška (Resolute Support) koja pomaže afganistanskim snagama a se suprotstave talibanima, a talibani odbijaju nastaviti mirovni dijalog što je u ljeti 2015. počeo u Pakistanu.

Pripadnici Oružanih snaga RH sudjeluju u mirovnoj misiji u Afganistanu od 2003., tada u sklopu operacije ISAF. Trenutačno je u Afganistanu 4. (HRVCON), koji je ispraćen krajem veljače. (hina)