Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Petnaest dana nakon najgorih napada u svojoj povijesti, Francuska je u petak odala počast, u prisustvu obitelji žrtava, mrtvima i ranjenima u pariškim napadima 13. studenoga kada je poginulo 130 ljudi.


Nakon intoniranja francuske himne, minutu šutnje predvodio je francuski predsjednik Francois Hollande, a potom se čula "Quand on n'a que l'amour" (Kad ne ostaje ništa osim ljubavi) Jacquesa Brela. Dok su jedno po jedno čitana imena žrtava, na velikom platnu vrtile su se njihove fotografije.

Vezani članci Slika nije dostupna Pariz: Uhićena dvojica muškaraca zbog planiranog bombaškog napada Slika nije dostupna Spriječen novi teroristički napad: U Parizu uhićen dvojac koji je planirao raznijeti crkvu

"Nećemo popustiti ni pred strahom, ni pred mržnjom", rekao je francuski predsjednik, jedini govornik na komemoraciji. "Oni koji su pali 13. studenoga utjelovljuju naše vrijednosti, i naša je zadaća sada, više nego ikad, da učinimo a one žive. Nećemo popustiti ni pred strahom, ni pred mržnjom. Ako nas uhvati bijes, stavit ćemo ga u službu mirne odlučnosti da branimo našu slobodu", rekao je Hollande u govoru koji je trajao petnestak minuta.

Svečano je obećao da će sve učiniti kako bi se "uništilo oružje fanatika". Osudio je "hordu ubojica" koji su djelovali "u ime ludila i prevarenog Boga".

Oko 2.000 ljudi okupilo se kako bi sudjelovalo na komemoraciji u kompleksu Les Invalides, pariškom spomeniku impozantne pozlaćene kupole gdje počiva car Napoleon. Svečanost se odvijala u nazočnosti članova vlade i čitave političke garniture, od krajnje ljevice do krajnje desnice.

HRVATSKA ĆE FRANCUSKOJ POMOĆI ALI... 'Na ujedinjenome bojištu Sirije i Iraka, nemamo što tražiti'

Hollande je upravo pristigao iz Moskve gdje je u četvrtak pokušao ojačati međunarodnu vojnu koaliciju protiv IS-a koji je preuzeo odgovornost za napade 13. studenoga u Parizu.

Predsjednik Hollande odao je počast "jednoj generaciji", izrešetanoj u koncertnoj dvorani Bataclan i na terasama pariških barova i restorana čiji je prosjek godina 35.

Neke obitelji žrtava odlučile su bojkotirati svečanost. Optužuju socijalističku vladu da nije dovoljno odlučno reagirala nakon prvog vala napada u Parizu, u siječnju. Sedamnaest osoba je tada smrtno stradalo u napadima na satirički dnevnik Charlie Hebdo, policiju i trgovinu košer hrane.

Hollande je pozvao Francuze da se pridruže događaju na način da izvjese plavo-bijelo-crvenu zastavu na prozorima.

Svečanost se uživo prenosila na nekoliko televizijskih kanala. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook