Stuart Brown, 28-godišnji ribar iz Bangora u Sjevernoj Irskoj, ostao je iznenađen kad je u svojem dnevnom ulovu pronašao rijetko viđeni fenomen - plavog jastoga.

Galerija Plavi jastog Plavi jastog Ulovljen plavi jastog +1 Ulovljen plavi jastog

Neobičnog gosta 28-godišnji ribar Stuart Brown ulovio je na dubini od 15 do 18 metara. "Pogledao sam ga i rekao: 'To je previše plavo.' Jastozi su ovdje normalni, smeđi ili malo crveniji. Provjerio sam na Googleu da vidim koliko je rijedak i ispada da su šanse jedan prema dva milijuna da ga uhvatim", rekao je za Brown, koji, kako kaže, lovi od svoje 11 godine, no ovakvo nešto nikada nije vidio.

Jastoga je pustio natrag u more jer je bio malo ispod dopuštene veličine za ulov.

U Savudriji sve po starom - 3 Kazne i dalje pristižu u mreže savudrijskih ribara: "Ma imam ih toliko da ih ne pročitam, samo ih otvorim jer moram"

"Još uvijek je negdje u zaljevu, pliva najsretnije što može biti. Nadamo se da će ga, ako ga netko drugi uhvati, također vratiti", rekao je za BBC.

Plavog jastoga dodao je svojem popisu "čudnih i prekrasnih stvari" koje je pronašao dok je bio na moru.

Morski pas Ribolovac ulovio malog morskog psa pa naletio na kapitalca: "Digao se gore na barku, vidio sam mu ralje. Bilo je kao u filmu!"

Većina jastoga je tamnosmeđe boje, ali mogu biti i u drugim čudnim nijansama, uključujući narančastu, crvenu i žutu. Neuobičajene boje, poput plave, posljedica su genetike, kažu znanstvenici, a do fenomena dolazi jer neki jastozi proizvode više određenog proteina od drugih.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju