Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oduševljen

FOTO "Dugo lovim, ali ovo nikada nisam vidio": Ribar se pohvalio, šanse za ovakav ulov su jedan prema dva milijuna

Ulovljen plavi jastog
Ulovljen plavi jastog Profimedia
Aktualno Galerija Plavi jastog Plavi jastog Foto: Afp Plavi jastog Plavi jastog Foto: Afp Ulovljen plavi jastog Ulovljen plavi jastog Foto: Profimedia Ulovljen plavi jastog Ulovljen plavi jastog Foto: Profimedia +0 Ilustracija Galerija 1/5 >>
Stuart Brown, 28-godišnji ribar iz Bangora u Sjevernoj Irskoj, ostao je iznenađen kad je u svojem dnevnom ulovu pronašao rijetko viđeni fenomen - plavog jastoga.

Neobičnog gosta 28-godišnji ribar Stuart Brown ulovio je na dubini od 15 do 18 metara. "Pogledao sam ga i rekao: 'To je previše plavo.' Jastozi su ovdje normalni, smeđi ili malo crveniji. Provjerio sam na Googleu da vidim koliko je rijedak i ispada da su šanse jedan prema dva milijuna da ga uhvatim", rekao je za Brown, koji, kako kaže, lovi od svoje 11 godine, no ovakvo nešto nikada nije vidio.

Jastoga je pustio natrag u more jer je bio malo ispod dopuštene veličine za ulov.

Pročitajte i ovo U Savudriji sve po starom - 3 Stari problemi Kazne i dalje pristižu u mreže savudrijskih ribara: "Ma imam ih toliko da ih ne pročitam, samo ih otvorim jer moram"

"Još uvijek je negdje u zaljevu, pliva najsretnije što može biti. Nadamo se da će ga, ako ga netko drugi uhvati, također vratiti", rekao je za BBC.

Plavog jastoga dodao je svojem popisu "čudnih i prekrasnih stvari" koje je pronašao dok je bio na moru.

Pročitajte i ovo Morski pas nepozvani gost Ribolovac ulovio malog morskog psa pa naletio na kapitalca: "Digao se gore na barku, vidio sam mu ralje. Bilo je kao u filmu!"

Većina jastoga je tamnosmeđe boje, ali mogu biti i u drugim čudnim nijansama, uključujući narančastu, crvenu i žutu. Neuobičajene boje, poput plave, posljedica su genetike, kažu znanstvenici, a do fenomena dolazi jer neki jastozi proizvode više određenog proteina od drugih.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene