Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stari problemi

Kazne i dalje pristižu u mreže savudrijskih ribara: "Ma imam ih toliko da ih ne pročitam, samo ih otvorim jer moram"

Aktualno Galerija Ezio Kocijančić, ribar Ezio Kocijančić, ribar Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Bašić, uzgajivač školjaka Tomislav Bašić, uzgajivač školjaka Foto: DNEVNIK.hr U Savudriji sve po starom - 1 U Savudriji sve po starom - 1 Foto: DNEVNIK.hr U Savudriji sve po starom - 2 U Savudriji sve po starom - 2 Foto: DNEVNIK.hr +4 U Savudriji sve po starom - 3 Galerija 1/9 >>
Savudrijski ribari i dalje skupljaju kazne. Nadali su se da će ih biti nešto manje nakon ulaska Hrvatske u schengenski prostor, ali Slovenci kažu – ništa od toga. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

S povratkom u luku u mrežama savudrijskih ribara redovito su i dalje kazne. Broja im više ni ne znaju.

Pročitajte i ovo Ribar Danilo Latin i Katarina Jusić (Foto: Dnevnik.hr) Zahtjev za identifikacijom posade Novi problemi za hrvatske ribare u Savudriji: "Slovenci traže nove načine da nas kazne, nadam se da situacija neće eskalirati'' Savudrija (Foto: Pixell) ''to je bila provokacija'' Slovenski ministar najavio prosvjednu notu zbog incidenta u Savudrijskoj vali

"Ma imam ih toliko da ih ne pročitam, ja ih samo otvorim jer moram i onda ih predajem. Ne znam koliko ih imam, dobivao ih sam pet, šest, sedam svakih nekoliko dana", rekao je ribar Ezio Kocijančić.

Po novome, kažu, očekuju samo kazne za krivolov, odnosno ribarenje bez potrebnih dozvola u slovenskim teritorijalnim vodama. Ulaskom Hrvatske u Schengen, ističu, više im ne mogu stavljati na teret i ilegalni prelazak državne granice.

"Iz tog razloga jedan dio kazni više neće biti aktualan, ali će ostati ono što se tiče gospodarskog dijela iskorištavanja prirodnih resursa", rekao je ribar Danilo Latin.

Iz slovenskog ministarstva unutarnjih poslova - hladan tuš. Ništa se ne mijenja jer gospodarske aktivnosti hrvatskih ribara nisu povezane s ukidanjem nadzora na unutarnjim granicama Europske unije.

"Kontrola je ukinuta samo za redovne trajektne linije i za turistička plovila kraća od 24 metra. U tu kategoriju ne spadaju policijska i ribarska plovila", javljaju iz Ministarstva unutarnjih poslova Slovenije.

Iako dosad niti jedna kazna nije naplaćena, nisu sigurni da ni neće.

"Ovako svaki dan dođu i nitko ne zna tko će platiti kazne, hoće doći, neće doći, hoćemo moći raditi…" rekao je uzgajivač školjaka Dino Žudić.

Puno priče, a od 2017. godine, kažu, ništa se nije promijenilo.

"Išao bih u projekte za novi brod, nove strojeve, a ovako strah me malo. Ne znam poslije tko će to vratiti ako se nešto dogodi", rekao je njegov kolega Tomislav Bašić.

Slovenija inzistira na crti razgraničenja na moru određenoj međunarodnom arbitražom, dok je Hrvatska zbog upletanja slovenskih političara u arbitražni proces iz njega izašla i odluku o arbitraži smatra ništavnom i neobvezujućom.

"Mislim da bi bilo pametno da se i jedna i druga strana već jednom  dogovore koji će režim biti na tom području, hoćemo li imati zajedničko ribolovno područje ili idemo opet na međunarodni sud", rekao je ribar Daniele Kolec.

Samo, napominju, da se napokon pod ovo poglavlje – podvuče crta. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene