Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POčela je navala

Delicija s istoka zemlje: Jeste li već nabavili šarana za Božić? Doznali smo ima li ga dovoljno i koje su mu cijene

Aktualno Galerija Nestašica šarana: Ilustracija - 1 Nestašica šarana: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nestašica šarana: Ilustracija - 2 Nestašica šarana: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nestašica šarana: Ilustracija - 3 Nestašica šarana: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nestašica šarana: Ilustracija - 4 Nestašica šarana: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nestašica šarana: Ilustracija - 5 Galerija 1/5 >>
Bliže se blagdani a riba je neizostavni dio trpeze pa je na ribarnice već počela navala. Specijalitet s juga, bakalar, cijenom je već otišao u nebo, a za istočnu deliciju šarana počela se širiti bojazan da ga neće biti. Odgovore na pitanja hoće li ga biti dovoljno, po kojoj cijeni, te - odakle se čisti riba, od glave ili repa, reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić potražio je u Baranji.

Za svoje vjerne kupce, Kristina Bistrica će pomno birati šarana. Ovaj je prevelik. Zaronit će i upecati drugog. E, taj je idealan. A ako vas ne zašprica repom, znači da nije svjež.

"Bit će dovoljno ove godine, znači, nitko neće ostati bez ribe. Ne treba se bojati. U ponudi kao ribarnica imamo šarana i soma za ove blagdane. Iz Mađarske uvozimo šarana i soma. Trenutno su iz uvoza iz Mađarskih ribnjaka. Ali inače u trgovini imamo u ponudi i Dunavsku ribu, što trenutno nemamo zbog gužve", kaže vlasnica ribarnice.

Kilogram šarana stoji 35, Soma 60, a smuđa 70 kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna energetska kriza Blagdani i ukrašavanje gradova: Tko štedi, tko radi po starom, a tko povećava broj lampica?

"Šarana sam kupila. Bit će malo riblje juhe, i malo ćemo ispeći za Božić. Ali ne volim gužvu prije Božića, zato sam ranije došla. Stavit ću u zamrzivač", kaže Marija Kiš iz Kneževih Vinograda.

"Kupila sam šarana i od njeg' ćemo praviti fiš. Tradicionalno, normalno, petkom se kuha fiš. Cijena? Pravo da vam kažem, ne pitam za cijenu", iskreno je odgovorila njena sugrađanka Biserka Vrdoljak.

Navala je već počela. U Kneževe Vinograde, ne stiže samo riba iz inozemstva, već i kupci. Riba se prodaje, doslovce, na tone.

Pročitajte i ovo Ilustracija TROŠIMO VRTOGLAVE CIFRE Trgovci trljaju ruke: Blještavilo u izlozima natjeralo Hrvate da kupuju više, a još nije gotovo

"Čak iz Mađarske dolazi i danas jedan kupac koji se najavio. Kad smo pogledali koliko bi trebali prirediti za ovu godinu ribe, računali smo, predbožićni tjedan… Oko pet tona nam je otišlo sve skupa. Tako će biti i ove? Nadamo se", kaže Kristina Bistrica.

Stoga, bolje se unaprijed najaviti u ribarnicu i rezervirati svog šarana. Jer kad se na vrijeme nabavi riba, nitko nije ljut… Osim fiša!

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene