Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MLIJEKO, ŠEĆER, BRAŠNO...

Državni inspektorat u akciji: Objavljeno koliko su našli proizvoda s cijenama višim od dopuštenih

Ilustracija - 1
Ilustracija - 1 Foto: Getty Images
Ministar gospodarstva Davor Filipović izjavio je nakon sastanka s predstavnicima trgovačkih lanaca i udruženja kako dizanje cijena zbog prelaska na euro neće proći, a Vlada će učiniti sve da zaštiti standard građana. Državni inspektorat u utorak nam je poslao izvješće o tome koliko je pronađeno proizvoda s cijenama višim od dopuštenih.

"Trgovci nakon prelaska na euro podižu cijene i na takav način pokušavaju prevariti hrvatske građane. To je ono što im neće proći", poručio je ministar gospodarstva Davor Filipović nakon sastanka s predstavnicima trgovačkih lanaca i udruženja. 

Državni inspektorat u utorak je DNEVNIK.hr-u poslao izvješće o tome koliko je pronađeno proizvoda s cijenama višim od dopuštenih.

Naime, u rujnu prošle godine na snagu je stupila Odluka o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda i njome se određuje najviša razina maloprodajne cijene određenih prehrambenih proizvoda radi sprječavanja negativnih učinaka promjena pojedinih cijena na području RH.

Pri provedbi nadzora, sukladno Zakonu o zaštiti potrošača, u slučaju prodaje proizvoda iznad najviše dopuštene maloprodajne cijene trgovcu se zabranjuje nepoštena odnosno zavaravajuća poslovna praksa te se poduzimaju propisane prekršajne mjere, objasnili su nam iz Državnog inspektorata.

Od rujna su proveli gotovo tisuću inspekcijskih nadzora.

"Od stupanja na snagu predmetne odluke obavljeno je 965 inspekcijskih nadzora. U 929 nadzora nisu utvrđene povrede predmetne Odluke dok je u preostalih 36 obavljenih nadzora ukupno utvrđeno 51 povreda odnosno prodaja zatečenih proizvoda iznad najviše dopuštene maloprodajne cijene određene Odlukom.

Povrede su se odnosile na sljedeće proizvode:

– jedna povreda na jestivo suncokretovo ulje,

– 29 povrede na UHT mlijeko s 2,8% mliječne masti,

– tri (3) povrede na bijeli kristalni šećer,

– devet (9) povreda na brašno tip T-550 glatko,

– sedam (7) povreda na brašno tip T-400 oštro,

– jedna povreda na svinjski vrat s kostima,

– jedna povreda na svježe cijelo pile po kilogramu.

Dosad je ukupno izdano 30 prekršajnih naloga te je podneseno pet (5) optužnih prijedloga, a pojedini inspekcijski nadzori su još u tijeku", pojasnili su nam iz Državnog inspektorata.

Dvojno iskazivanje cijena

Što se tiče dvojnog iskazivanja cijena, koje je bilo obavezno od 5. rujna 2022., i stupanja na snagu Zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH, tržišna, turistička i inspekcija rada Državnog inspektorata rada obavile su 8028 nadzora.

"Od ukupnog broja obavljenih nadzora tržišna i turistička inspekcija Državnog inspektorata obavile su 6943 inspekcijska nadzora, u kojima je nadzirano:

– je li poslovni subjekt na jasan, čitljiv i vidljiv i lako uočljiv način dvojno iskazao cijenu robe i usluge uz primjenu fiksnog tečaja i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje,

– je li poslovni subjekt istaknuo fiksni tečaj konverzije na jasan, vidljiv i lako uočljiv način,

– je li poslovni subjekt pri ispostavljanju računa potrošaču dvojno iskazao ukupan iznos na računu uz prikaz fiksnog tečaja.

Turistički i tržišni inspektori Državnog inspektorata utvrdili su ukupno 1738 povreda odredbi Zakona. Najveći broj povreda odnosio se na to da poslovni subjekt nije dvojno iskazao cijene, da poslovni subjekt nije istaknuo cijene na jasan, vidljiv, čitljiv i lako uočljiv način te na neisticanje i nepravilno isticanje fiksnog tečaja konverzije te neiskazivanje dvojnog iznosa na računu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije.

Pročitajte i ovo Ilustracija kreativni prevaranti Građani, oprez! Filmskom novčanicom eura uspio obaviti šoping: Ovako možete najlakše prepoznati lažne eure

Inspektori rada Državnog inspektorata u istom razdoblju nadzirali su obvezu dvojnog iskazivanja ukupnog iznosa isplaćenog radniku na račun na ispravi o isplati plaće, naknade plaće, otpremnine i drugih materijalnih prava koji se radniku isplaćuju na temelju propisa, kolektivnog ugovora, pravilnika o radu i ugovora o radu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije.

Pročitajte i ovo Usporedba cijena u Hrvatskoj i Italiji - 5 TKO BI REKAO Hoćemo li ponovno u kupnju preko granice? Ekipa Dnevnika Nove TV usporedila je cijene u Hrvatskoj i Italiji, pogledajte što su otkrili

Obavljeno je 1085, a u šest (6) inspekcijskih nadzora je utvrđeno kršenje odredbi Zakona", poručili su iz Državnog inspektorata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene