Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

UBIJENA 63 VOJNIKA

Raste ruski bijes zbog smrtonosnog napada na ruske snage: "Ono što se dogodilo u Makijivki je užasno"

Ruski nacionalisti i neki zastupnici optužili su ruske zapovjednike za ignoriranje opasnosti i traže da ih se kazni jer raste bijes zbog ubojstva desetaka ruskih vojnika u jednom od najsmrtonosnijih napada u Ukrajini.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su 63 vojnika ubijena u novogodišnjoj noći u eksploziji koja je uništila privremenu vojarnu u strukovnoj školi u Makijivki, gradu blizancu okupiranog Donecka u istočnoj Ukrajini.

Ukrajina i pojedini ruski nacionalistički blogeri procjenjuju da je broj mrtvih mnogo veći i da je riječ o stotinama. Proruski dužnosnici tvrde da su takve brojke pretjerane.

"Ono što se dogodilo u Makijivki je užasno", napisao je Archangel Spetznaz Z, ruski vojni bloger s više od 700.000 pratitelja na Telegramu.

"Tko se sjetio smjestiti ljudstvo u velikom broju u jednu zgradu, gdje i budala shvaća da će, čak i ako gađaju topništvom, biti puno ranjenih ili mrtvih?" upitao je. Zapovjednicima je "baš svejedno", smatra ruski bloger.

Pročitajte i ovo Ilustracija RAT U EUROPI Ukrajinci otkrili gdje i kada stiže nova ofenziva Rusije: "Znaju da će izgubiti, ali ne planiraju okončati rat"

Grigorij Karasin, član ruskog Senata i bivši zamjenik ministra vanjskih poslova, zatražio je osvetu protiv Ukrajine i njezinih saveznika, kao i "preciznu internu analizu".

Sergej Mironov, zastupnik i bivši predsjednik Senata, ruskoga gornjeg doma, pozvao je da kazneno odgovaraju dužnosnici koji su "dopustili koncentraciju vojnog osoblja u nezaštićenoj zgradi", kao i za "sve više razine vlasti koje nisu osigurale odgovarajuću razinu sigurnosti".

Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade na ukrajinski teritorij pod kontrolom Rusije, a predsjednik Volodimir Zelenski nije se osvrnuo na napad u Makijivki u svojem noćnom obraćanju u ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Banksyjev mural prevario i pomagače Nevjerojatna krađa umjetničkog djela: Besramni lopov odrezao dio fasade s muralom, prijeti mu 12 godina zatvora

Nakon što je 31. prosinca ispalila desetke projektila, Rusija je 1. i 2. siječnja lansirala više od 80 dronova Šahid iranske proizvodnje, a sve su te letjelice oborene, rekao je Zelenski i dodao da Rusija planira dugotrajnu kampanju takvih napada da "iscrpi" Ukrajinu.

"Vjerojatno računa na iscrpljenost. Iscrpljuje naše ljude, našu protuzračnu obranu, našu energiju", rekao je Zelenski u svojem videoobraćanju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene