Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Identificirana

Čečenska teroristica supruga pobunjeničkog vođe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je identificirala i drugu ženu samoubojicu koja se raznijela eksplozivom u moskovskome metrou 29. ožujka te utvrđeno da je riječ o Marjam Šaripovoj, priopćio je savezni protuteroristički odbor, a prenose ruski mediji.

Mariam Šaripova (28) aktivirala je eksploziv na postaji metroa Lubjanki, a Dženet Abdurahmanova (17) na postaji Park kulture. U tim je napadima, počinjenima za najveće jutarnje gužve u metrou, život izgubilo 40 ljudi, a desetci su ozlijeđeni. Šaripova je bila učiteljica u ruskoj republici Dagestanu na Sjevernom Kavkazu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vođa opet na udaru Montaža dana: Evo što Sjevernokorejac napravi kad poželi umrijeti Slika nije dostupna Dramatičan zapis crne kutije Posljednji trenuci: Ljudi vrištali, kapetan u očaju preklinjao 'Lubitzu, otvaraj prokleta vrata!'

U izvješću protuterorističkog odbora potvrđeno je da je ona bila supruga dagestanskog pobunjeničkog čelnika Magomedalija Vagapova. Ruske novine Novaja Gazeta objavile su u ponedjeljak da je otac Marjam Šarapove izvijestio dagestanske vlasti da je prepoznao jednu od napadačica, čije su slike objavljene na internetu, kao svoju kćer. ‘Moja supruga i ja odmah smo prepoznali našu kćer’, kazao je otac, dodavši da nekoliko dana nisu znali gdje je.

>> Napadačica na metro u Moskvi imala 17 godina

>> Policija objavila fotografije ruskih bombašica

‘Zadnji put kad je moja supruga vidjela našu kćer ona je nosila isti crveni rubac koji se vidi i na fotografiji’. Šaripova je rođena u dagestanskom selu Balahanu 1982. Studirala je matematiku i psihologiju i diplomirala je s odličnim uspjehom 2005. ‘Bila je vjernica, ali nikad nije izražavala nikakva radikalna stajališta’, rekao je njezin otac.

Džanet Abdurahmanova (Abdulajeva), rođena 1992. s prebivalištem u Hasavjurtu u Dagestanu, raznijela se eksplozivom na postaji metroa Park kulture. Bila je udovica čelnika dagestanskih boraca Umalata Magomedova. Umalat Magomedov, poznat i kao Al-Bara, ubijen je tijekom specijalne operacije 31. prosinca prošle godine. Bio je blizak s Dokuom Umarovom, čelnikom boraca na Sjevernom Kavkazu.

Vjerovalo se da su dvije teroristice zajedno putovale u Moskvu autobusom iz Kizliara u Dagestanu. Međutim, utvrđeno je da bi to bilo nemoguće za Mirjam jer taj put traje 36 sati, a ona je bila sa svojim roditeljima u Dagestanu dan prije napada.

Čelnik čečenskih militanata Doku Umarov, koji želi uspostaviti islamsku državu na Sjevernom Kavkazu, preuzeo je odgovornost za napade u metrou izjavivši u videoporuci da je to bila osveta za specijalnu operaciju koju su provele savezne snage sigurnosti 11. veljače kad je u Ingušetiji ubijeno 18 militanata i četiri civila. Umarov, veteran dvaju separatističkih ratova u Čečeniji, zaprijetio je novim napadima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene